2ήμερη Εκδρομή ΚΑΠΗ Αγίων Θεοδώρων στην Παναγία της Τήνου

Διήμερη προσκυνηματική εκδρομή πραγματοποίησε το ΚΑΠΗ Αγίων Θεοδώρων την Παρασκευή και το Σάββατο 6 & 7 Σεπτεμβρίου 2019 στην Τηνο. Την Παρασκευή το πρωί το Πούλμαν μετέφερε τα μέλη και τους φίλους του ΚΑΠΗ στο Λιμάνι τη Ραφήνας όπου και επιβιβάστηκαν σε πλοίο της γραμμής το οποίο και τους μετέφερε στην Τήνο. Η άφιξη στο νησί της Μεγαλόχαρης σήμανε αυτόματα και την πρώτη οργανωμένη επίσκεψη στην Ιερά μονή της Αγίας Πελαγίας. Ας πούμε όμως μερικά γιαυτό το μοναστήρι:

(Η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (της Κυρίας των Αγγέλων) – το μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας – ιδρύθηκε τον 10ο ή 11ο αι. και αποτελεί ένα απο τα σημαντικότερα μοναστήρια του ελλαδικού χώρου.
Σύμφωνα με την παράδοση, τρεις πιστές αδελφές από τον Τριπόταμο έχτισαν στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι από ένα κέλι δίπλα σε κάθε εκκλησάκι που προϋπήρχε στην περιοχή (Αγίας Τριάδος, Τιμίου Προδρόμου και Παμμεγίστων Ταξιαρχών). Σταδιακά δημιουργήθηκε η πολυπληθής μοναστική κοινότητα και το κτιριακό συγκρότημα της Μονής.

Το μοναστήρι έφτασε να αριθμεί 120 μοναχές, ενώ σήμερα φιλοξενεί 50 περίπου.Η θρησκευτική και ιστορική αξία της Μονής είναι ανεκτίμητη αφού ασκήτευσε σε αυτή η Αγία Πελαγία, το όραμα της οποίας οδήγησε στην εύρεση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας στις 30 Ιανουαρίου 1823.)

Μετά το τέλος της επίσκεψης οι Εκδρομείς επιβιβάστηκαν στο πούλμαν που τους μετέφερε στην περιοχή ΚΙΟΝΙΑ προκειμένου να απολαύσουν τα όμορφα φαγητά της Τηνιακής Κουζίνας. Εν συνέχεια κατέλυσαν στο Ξενοδοχείο, και στις 06.00 το απόγευμα επισκέφτηκαν τη Εκκλησία της Μεγαλόχαρης στη Τήνο.

Αξίζει να σημειώσουμε πως έγινε αρτοκλασία υπέρ υγείας απο μέλη του ΚΑΠΗ. Μέτα το προσκύνημα η βραδιά ήταν ελεύθερη για βόλτα – ψώνια και φαγητό στη γραφική πόλη της Τήνου.

Το Πρωί του Σαββάτου όσοι επιθυμούσαν μετέβησαν στην πρωινή λειτουργία στην Μεγαλόχαρη.

Στις 11.00 οι εκδρομείς συγκεντρώθηκαν και επιβιβάστηκαν στο Πούλμαν οπού και τους μετέφερε στο γραφικό και ιστορικό Χωριό ΠΥΡΓΟ . Ας πούμε ομως μερικά πράγματα για τον Πύργο:

(Ο Πύργος είναι το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου, ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, και ένα από τα πιο γραφικά σημεία των Κυκλάδων.

Το όνομα του οφείλεται στον βενετσιάνικο πύργο που χτίστηκε τον 16ο αι. για την άμυνα της περιοχής. Παλιότερα, το χωριό ονομαζόταν Πάνορμος, ονομασία που σήμερα προσδιορίζει τον ομώνυμο όρμο.

Γνώρισε τη μεγάλη του ακμή κατά τον 18ο και 19ο αιώνα με την ανάπτυξη της ναυτιλίας και της μαρμαροτεχνίας. Από τότε ξεκινάει η εκμετάλλευση του μαρμάρου (λευκού και του χαρακτηριστικού πράσινου της Τήνου) και η μεγάλη παράδοση της μαρμαροτεχνίας.

Εξελίχθηκε σε κορυφαίο καλλιτεχνικό κέντρο που ανέδειξε πολλούς από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι γλύπτες Γιαννούλης Χαλεπάς, Δημήτριος Φιλιππότης, Γιάννης Βούλγαρης, Λουκάς Δούκας και ο ζωγράφος, Νικηφόρος Λύτρας. Σήμερα λειτουργούν στον Πύργο εργαστήρια μαρμαροτεχνίας, γκαλερί αλλά και η Σχολή Καλών Τεχνών του Πύργου που συνεχίζει την παράδοση του μαρμάρου.

Τα μουσεία του Πύργου είναι ιδιαίτερα αξιόλογα. Στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας παρουσιάζεται η τεχνολογία και η πορεία του μαρμάρου από την εξόρυξή του μέχρι και τη δημιουργία του έργου τέχνης. Το Σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά διατηρείται ανέπαφο, ακριβώς όπως το άφησε ο θρύλος της γλυπικής. Το Μουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών συγκεντρώνει έργα των μεγάλων καλλιτεχνών της περιοχής.

Κάθε γωνιά του Πύργου είναι έργο τέχνης. Περιπλανηθήκαμε στα γραφικά καλντερίμια του και θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική του χωριού και την τέχνη του μαρμάρου σε κάθε της έκφανση. Η πλατεία του Πύργου είναι μοναδική. Μαρμαροστρωμένη, με τον χαρακτηριστικό πλάτανο και την παραδοσιακή μαρμάρινη κρήνη, μεταφέρει τον επισκέπτη σε άλλη εποχή. Από το σημείο αυτό, ξεκίνησε η Επανάσταση στο νησί 31 Μαρτίου 1821).

Σε αυτη ακριβώς τη Πλατεία τα ΚΑΠΗ των Αγίων Θεοδώρων απόλαυσαν τα μοναδικά γλυκά και φυσικά τις ομορφιές που δύσκολα μπορούμε με λέξεις να περιγράψουμε.

Στη συνέχεια ο δρόμος της επιστροφής οδήγησε του Πούλμαν με τους εκδρομείς στη Πόλη της Τήνου για φαγητό, Στις 05.00 το απόγευμα επιβιβάστηκαν στο πλοίο με προορισμό τη Ραφήνα και το δρόμο της Επιστροφής, προς Αγίους Θεοδώρους.

Ήταν μια μοναδική και καταπληκτική εμπειρία. Αψογη ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ απο την καταπληκτική Πρόεδρο τη κυρία ΡΟΥΛΑ ΒΛΑΣΤΑΡΗ !

ΣΙΜΟΣ ΣΟΦΟΣ

Translate »