11η Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα για την Νόσο του Πάρκινσον – Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Πρόνοιας Α. Γκιολή

Η νόσος του Πάρκινσον καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασθένεια Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τον ίδιο χρόνο δόθηκε στη δημοσιότητα η «Χάρτα της EPDA», που σκοπό είχε να ενημερώσει τους πάσχοντες από την ασθένεια για τα δικαιώματά τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό.

Σήμερα, 25 χρόνια μετά, η προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο συνεχίζεται, με στόχο να μειωθεί το στίγμα των ασθενών, όπως και οι διακρίσεις εις βάρος τους.

Οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της νόσου είναι ραγδαίες, οι έρευνες γι’ αυτήν εντατικές και αναπτύσσονται νέοι τρόποι αξιολόγησης των συμπτωμάτων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Νόσο του Πάρκινσον ο Αντιπεριφεριάρχης Πρόνοιας Πελοποννήσου κος Αναστάσιος Γκιολής σε σημερινή του δήλωση ανέφερε:

“Η 11η Απριλίου, που επελέγη ως Παγκόσμια Ημέρα για την Νόσο του Πάρκινσον είναι ημερομηνία γέννησης το 1775 του Τζέιμς Πάρκινσον, του Άγγλου γιατρού, που ανακάλυψε, το 1817, τη συμπτωματολογία της ασθένειας, που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και σήμερα είναι γνωστή με το όνομά του.
Δεν είσαστε μόνοι…είμαστε μαζί σας.”