Χρίστος Δήμας .. Η στρατηγική της Κυβέρνησης για την Έρευνα και την Καινοτομία (Βίντεο)

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & επενδύσεων κύριος Χρίστος Δήμας μιλώντας απο το βήμα της Βουλής στη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα» αναφέρθηκε στην πρώτη παρουσίαση της στρατηγικής της Κυβέρνησης για την Έρευνα και την Καινοτομία :

“Δικός μας εχθρός, δεν είναι οποιαδήποτε προηγούμενη Κυβέρνηση. Εχθρός δικός μας είναι η χαμηλή θέση της χώρας σε όλους τους δείκτες ανταγωνιστικότητας. Και με σκληρή δουλειά θα
καταφέρουμε να βελτιώσουμε τη σημερινή κατάσταση.

Στη χθεσινή μου παρέμβαση στη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα», παρουσίασα το πρώτο βήμα της στρατηγικής μας για την Έρευνα και την Καινοτομία στη χώρα.

Με το Άρθρο 143 προτείνουμε την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας-Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη πρωτοβουλία να χαραχθεί συγκροτημένη στρατηγική για την Έρευνα και την Καινοτομία στη χώρα. Στόχος είναι με στοχευμένες πολιτικές να καλυφθεί το σημερινό χάσμα, να ενισχυθεί ο μετασχηματισμός ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμα προϊόντα & υπηρεσίες και να βελτιωθεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να αναπτυχθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα.

Η Ελλάδα χρηματοδοτεί υπό τη ΓΓΕΤ 14 Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικούς Φορείς, δανείζεται για να χρηματοδοτεί τη λειτουργία του ΕΛΙΔΕΚ και παράγει γνώση που οφείλει να αξιοποιεί παραγωγικά και στη λειτουργία του κράτους. Τόσο για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της, όσο και να βελτιώσει τις πολιτικές της προς το κοινωνικό σύνολο.

Σε ότι αφορά το άρθρο 142 τροποποιούμε τις διατάξεις που αφορούν την αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της χώρας. Η τελευταία αξιολόγηση έγινε πριν πολλά χρόνια, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα για τα ίδια τα Ερευνητικά Κέντρα, αλλά ταυτόχρονα και μια σημαντική ολιγωρία της προηγούμενης Κυβέρνησης. Νομοθετούμε λοιπόν για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπορεί να γίνει αξιολόγηση και από ελληνικά η διεθνή νομικά πρόσωπα με αποδεδειγμένη εμπειρία, τεχνογνωσία και διεθνές κύρος.”

Χρίστος Δήμας | Από το βήμα της Βουλής 23.10.2019

Δικός μας εχθρός, δεν είναι οποιαδήποτε προηγούμενη Κυβέρνηση. Εχθρός δικός μας είναι η χαμηλή θέση της χώρας σε όλους τους δείκτες ανταγωνιστικότητας. Και με σκληρή δουλειά θακαταφέρουμε να βελτιώσουμε τη σημερινή κατάσταση…. … …Στη χθεσινή μου παρέμβαση στη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα», παρουσίασα το πρώτο βήμα της στρατηγικής μας για την Έρευνα και την Καινοτομία στη χώρα.Με το Άρθρο 143 προτείνουμε την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας-Τεχνολογίας και Καινοτομίας.Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη πρωτοβουλία να χαραχθεί συγκροτημένη στρατηγική για την Έρευνα και την Καινοτομία στη χώρα. Στόχος είναι με στοχευμένες πολιτικές να καλυφθεί το σημερινό χάσμα, να ενισχυθεί ο μετασχηματισμός ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμα προϊόντα & υπηρεσίες και να βελτιωθεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να αναπτυχθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα.Η Ελλάδα χρηματοδοτεί υπό τη ΓΓΕΤ 14 Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικούς Φορείς, δανείζεται για να χρηματοδοτεί τη λειτουργία του ΕΛΙΔΕΚ και παράγει γνώση που οφείλει να αξιοποιεί παραγωγικά και στη λειτουργία του κράτους. Τόσο για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της, όσο και να βελτιώσει τις πολιτικές της προς το κοινωνικό σύνολο.Σε ότι αφορά το άρθρο 142 τροποποιούμε τις διατάξεις που αφορούν την αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της χώρας. Η τελευταία αξιολόγηση έγινε πριν πολλά χρόνια, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα για τα ίδια τα Ερευνητικά Κέντρα, αλλά ταυτόχρονα και μια σημαντική ολιγωρία της προηγούμενης Κυβέρνησης. Νομοθετούμε λοιπόν για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπορεί να γίνει αξιολόγηση και από ελληνικά η διεθνή νομικά πρόσωπα με αποδεδειγμένη εμπειρία, τεχνογνωσία και διεθνές κύρος.

Gepostet von Χρίστος Δήμας – Christos Dimas am Donnerstag, 24. Oktober 2019
Translate »