Υπο την σκιά της Πανδημίας ο Εορτασμός της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑΣ

Μεγάλη ημέρα για την Πόλη του Λουτρακίου αφού εορτάζει 8 Σεπτεμβρίου η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν εφέτος και συγκεκριμένα απο την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου με τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Παναγίας Γιάτρισσας Λουτρακίου.

Παρευρέθηκαν οι Υφυπουργοί Δήμας & Ταγαράς, ο Βουλευτής κος Κόλιας, η Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Μαριλένα Σουκουλη Βιλιάλη οι Αντιπεριφεριάρχες Αναστάσιος Γκιολής & Αθηνά Κόρκα, ο Δήμαρχος Γκιώνης εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και λοιποί επίσημοι. Λόγω της πανδημίας τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα. Η καθιερωμένη εμποροπανήγυρης για άλλη μια χρονιά ματαιώθηκε.

Λίγα λόγια για την Ιστορία ..

Στο ναό της Παναγίας της Γιάτρισσας, φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που απεικονίζει την Μεγαλόχαρη σε νεαρή ηλικία να κρατά το θείο βρέφος. Η εικόνα ήρθε από τα Ιεροσόλυμα περί το 1928 μ.Χ. και με την βοήθεια του τότε Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Δαμασκηνού χτίστηκε ένας μικρός ναός (απέναντι από τον σημερινό).

Λόγω των πολλών θαυμάτων ονομάστηκε ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ. Το ιστορικό της Αγίας εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας είναι το εξής: Κάθε καλοκαίρι ερχόταν στο Λουτράκι για ιαματικά λουτρά μια γυναίκα ονόματι Μαρία, που ήταν μαία. Έμενε στο σπίτι της Μαρίας Σώκου, με την οποία είχε φιλικές σχέσεις. Η Μαρία αυτή όταν πήγε να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους, έφερε ένα δώρο στη Μαρία Σώκου, την εικόνα της Παναγίας με βρέφος το Χριστό στην αριστερή της πλευρά. Στα Ιεροσόλυμα, ο πωλητής είχε πει στη Μαρία, να δώσει την εικόνα σε Θεοσεβείς ανθρώπους, που να πιστεύουν σ’ αυτήν, να της ανάβουν κεριά και το καντήλι της να καιει μέρα και νύχτα, διότι είναι θαυματουργή εικόνα.

Η Μαρία όλα αυτά τα είπε στη Μαρία Σώκου. Ακόμη της είπε ότι μετά από 20 μέρες από την παράδοση της Αγίας εικόνας θα πεθάνει όπως και έγινε.

Η εικόνα ήλθε στα χέρια της Σώκου το 1928 μ.Χ. Η ευλάβεια των κατοίκων του Λουτρακίου, αλλά και ξένων με το χρόνο μεγάλωνε. Τότε σκέφτηκαν να κάνουν μια εκκλησία. Δημιουργήθηκε μία επιτροπή με την βοήθεια του τότε Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κορινθίας Δαμασκηνού και των Δωρητών, και έκτισαν σε οικόπεδο που τους προσέφερε ο Ιωάννης Μάρρας απέναντι από την σημερινή εκκλησία τον πρώτο ναό της Παναγίας της Γιάτρισσας.