Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα περιοριστεί μόνο στις ακτές του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα περιοριστεί μόνο στις ακτές του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου

Η Ελλάδα υποδέχεται τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών θέτοντας ως όρους για επίτευξη εποικοδομητικού διαλόγου να τερματιστούν οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική. Ωστόσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» επαναλαμβάνει τις γνωστές Τουρκικές θέσεις.

Μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Αν η Ελλάδα μόνο απαιτεί και ποτέ δεν συμβιβάζεται δεν μπορούμε να φθάσουμε σε κοινή κατανόηση. »Είναι λάθος υπολογισμός από την ελληνική πλευρά να πιστεύει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί μόνο στις ακτές του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου». Ο Τούρκος υπουργός ξεκινά την επίσκεψή του από την Κομοτηνή, στην οποία έχει προσδώσει ιδιωτικό χαρακτήρα.

Στην επίσκεψη Τσαβούσογλου δεν συμπεριλαμβάνονται Ξάνθη και Πομακοχώρια

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, χαρακτήρισε τον κ. Τσαβούσογλου, «ανεπιθύμητο» και ίσως γι’ αυτό να ακυρώθηκε η επίσκεψη του στην ορεινή Ξάνθη, όπου βρίσκονται από Πομακοχώρια.

Σε σχετική ανάρτησή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη τουρκικά δεν ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα. »Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Κομοτηνής η τελευταία εκδοχή για το πρόγραμμα του Μ. Τσαβούσολγου για την Κυριακή έχει ως εξής:

-Άφιξη στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και αμέσως μετά οδικώς θα φτάσει στην Κομοτηνή.

-Επίσκεψη στο τουρκικό προξενείο.

-Επίσκεψη στο μειονοτικό γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ.

-Επίσκεψη στο μειονοτικό χωριό Θάμνα Ροδόπης.

-Επίσκεψη στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ.

-Αναχώρηση το απόγευμα από Αλεξανδρούπολη για Αθήνα.

Τη Δευτέρα στις 10.30 θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό στο Μεγ. Μαξίμου. Θα ακολουθήσει στις 11.15 η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών. Εξάλλου, θετική εξέλιξη συνιστά η επικύρωση από την ιταλική Γερουσία της Ελληνοϊταλικής Συμφωνίας για τις ΑΟΖ, που υπεγράφη στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2020.

ΠΗΓΗ

Translate »