Το BMW Group επενδύει σε καινοτόμα μέθοδο που εξασφαλίζει την αποδοτική και βιώσιμη εξόρυξη λιθίου.

Μόναχο . Το BMW Group επιταχύνει την επέκταση της ηλεκτροκίνησης και υπολογίζει ότι θα κυκλοφορήσει περίπου δέκα εκατομμύρια αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα στο δρόμο τα επόμενα δέκα χρόνια. Μέχρι το 2030, τουλάχιστον οι μισές από τις παγκόσμιες πωλήσεις του BMW Group προβλέπεται να προέρχονται από αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό θα αυξήσει την ανάγκη για λίθιο, μία σημαντική πρώτη ύλη για την παραγωγή κυψελών μπαταριών.

Για την προώθηση μιας φιλικής προς το περιβάλλον και αποδοτικής ως προς τη χρήση φυσικών πόρων μεθόδου εξόρυξης λιθίου, το BMW Group επενδύει μέσω του επενδυτικού του βραχίονα, BMW i Ventures, σε μία καινοτόμα διαδικασία που ανέπτυξε η Αμερικανική startup Lilac Solutions. Η Lilac Solutions έχει αναπτύξει και κατοχυρώσει μία τεχνολογία ανταλλαγής ιόντων που θα βελτιώσει σημαντικά την απόδοση, τα κόστη και τη βιωσιμότητα, με την πρώτη ύλη να λαμβάνεται από ταμιευτήρες άλμης, που είναι φυσικές αποθέσεις αλμυρού νερού.

«Οι καινοτόμες τεχνολογίες παρέχουν καλύτερη, πιο βιώσιμη και πιο αποδοτική πρόσβαση στις πρώτες ύλες. Επενδύοντας σε startups, επιταχύνουμε την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, κινητοποιώντας τον ανταγωνισμό και διευκολύνοντας την είσοδο νεοφυών επιχειρήσεων στην αγορά», δήλωσε ο Wolfgang Obermaier, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Έμμεσων Αγαθών & Υπηρεσιών, Πρώτων Υλών, Εταίρων Παραγωγής BMW Group. «Επενδύοντας στην Lilac Solutions, υποστηρίζουμε την τεχνολογική πρόοδο στον τομέα της εξόρυξης λιθίου, εστιάζοντας στις υπεύθυνες και βιώσιμες μεθόδους».

Η Lilac Solutions έχει αναπτύξει μία νέα τεχνολογία ανταλλαγής ιόντων που καθιστά την εξόρυξη λιθίου από την άλμη πιο αποδοτική και οικονομική. Η εταιρεία επιδιώκει να μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις συγκριτικά με τις συμβατικές μεθόδους, προστατεύοντας, την ίδια στιγμή, τις τοπικές κοινότητες και τα οικοσυστήματα. Η τεχνολογία έχει ήδη δοκιμαστεί σε επίπεδο αρχικών πιλοτικών δοκιμών και πρέπει τώρα να δείξει τις δυνατότητες κλιμάκωσης και εκβιομηχάνισής της. Η διαδικασία θα μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί σε αλυκές σε όλο τον κόσμο, ακόμα και αν έχουν χαμηλή περιεκτικότητα λιθίου.

 

Το BMW Group προμηθεύει τους κατασκευαστές κυψελών μπαταριών με λίθιο που έχει εξορυχθεί υπεύθυνα.
Το BMW Group έχει τοποθετήσει τη βιωσιμότητα και την αποδοτική χρήση πόρων στο επίκεντρο της στρατηγικής κατεύθυνσης της εταιρείας. Βασική παράμετρος εδώ είναι η συμμόρφωση με περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η εξάλειψη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των περιβαλλοντικών προτύπων συνιστά ιδιαίτερη πρόκληση στην περίπτωση κρίσιμων πρώτων υλών – όπως συμβαίνει με το λίθιο. Γι’ αυτή την πρώτη ύλη, το τμήμα Προμηθειών του BMW Group έχει εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα και προμηθεύεται λίθιο απευθείας από τα ορυχεία το οποίο διαθέτει σε προμηθευτές κυψελών μπαταριών. Με αυτό τον τρόπο, η εταιρεία δημιουργεί απόλυτη διαφάνεια ως προς την προέλευση και τις μεθόδους εξόρυξης του υλικού.

– Τέλος Δελτίου Τύπου –

 

Το BMW Group

Με τις τέσσερις μάρκες του, BMW, MINI, Rolls-Royce και BMW Motorrad, το BMW Group είναι ο Νο. 1 premium κατασκευαστής αυτοκινήτων και μοτοσικλετών σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα προσφέρει premium χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μετακίνησης. Σαν μία παγκόσμια εταιρία, το BMW Group λειτουργεί 31 μονάδες παραγωγής σε 15 χώρες και έχει ένα παγκόσμιο δίκτυο πωλήσεων σε περισσότερες από 140 χώρες.

Το οικονομικό έτος 2020, το BMW Group πούλησε πάνω από 2,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα και περισσότερες από 169.000 μοτοσικλέτες παγκοσμίως. Το κέρδος προ φόρων για το οικονομικό έτος 2020 ήταν 5,22 δισεκατομμύρια ευρώ, με έσοδα που ανήλθαν στα 98,99 εκατομμύρια ευρώ. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, το BMW Group είχε παγκόσμιο έμψυχο δυναμικό 120.726 ατόμων.

Η επιτυχία του BMW Group ανέκαθεν βασιζόταν στη μακροπρόθεσμη συλλογιστική και υπεύθυνη δράση. Ως εκ τούτου, η εταιρία έχει δημιουργήσει οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα σε όλη την αλυσίδα αξιών, ολοκληρωμένη προϊοντική ευθύνη και μία σαφή δέσμευση για τη διατήρηση των φυσικών πόρων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της.

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupView

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/bmw-group/

BMW Group Hellas

Κωνσταντίνος Διαμαντής

Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας

Τηλέφωνο: +30 210 9118151

e-mail: konstantinos.diamantis@bmw.gr

ΠΗΓΗ: BMW.gr