Προκλητικός Ερντογάν σε εγκαίνια τζαμιού με αναφορά στην Αγία Σοφία και ποίημα για το οποίο είχε φυλακιστεί

Προκλητικός εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τελετή εγκαινίων του νέου τζαμιού στην πόλη Ζονγκουλντάκ σήμερα Παρασκευή, κάνοντας αναφορά στην Αγία Σοφία αλλά και απαγγέλλοντας στίχους από ποίημα το οποίο τον είχε οδηγήσει στη φυλακή για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους το 1998.

Πρόκειται για το ποίημα του Τούρκου εθνικιστή Ziya Gokalp, το οποίο ο Ερντογάν ως τότε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, το είχε απαγγείλλει με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους και να φυλακιστεί για τέσσερις μήνες. Μάλιστα όπως ο ίδιος είχε πει στους New York Times το 2003 ήταν κάτι για να τραβήξει την προσοχή, ώστε να εμπνεύσει τον κόσμο.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος στη σημερινή του ομιλία παρέθεσε εκείνους τους ίδιους στίχους που τον είχαν οδηγήσει πίσω από τα κάγκελα: «Oι μιναρέδες είναι οι ξιφολόγχες μας, οι θόλοι είναι τα κράνη μας, τα τζαμιά οι στρατώνες μας, και οι πιστοί είναι οι στρατιώτες μας. Αυτόν τον στρατό περιμένει η θρησκεία μου».

 Αναφορικά με τους λόγους που τον οδήγησαν να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί, είπε ότι «Eμείς αυτά τα εδάφη τα διατηρήσαμε και τα κάναμε πατρίδα μας με το αίμα μας, με τη σημαία μας και με τον ήχο της προσευχής που ακούγεται από τα τζαμιά. Γι αυτό είναι σημαντική η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας, καθώς είναι κληρονομιά κατάκτησης».

Bugün ilk Cuma namazını eda ettiğimiz, yeriyle, mimarisiyle, çevre düzenlemesiyle Zonguldak’a yakışır bir eser olan Uzun Mehmet Camii’nin hayırlara vesile olmasını diliyorum. pic.twitter.com/gpdcSW6FIX

— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) June 4, 2021

newsbeast

ΠΗΓΗ

Translate »