Πούτιν ..Οι υπολογιστές του «τρέχουν» με Windows XP

O πρόεδρος της Ρωσίας φαίνεται ότι χρησιμοποιεί ακόμα τα «απαρχαιωμένα» Microsoft Windows XP στους υπολογιστές στο γραφείο του αλλά και στην επίσημη προεδρική κατοικία, όπως προκύπτει από φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο τύπου της ρωσικής προεδρίας.

Και οι δύο υπολογιστές, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, έχουν για φωτογραφία φόντου στις οθόνες τους τους πύργους του Κρεμλίνου.

Οι εικόνες αυτές ίσως πάντως να εξηγούνται από την παρουσία νόμων που εμποδίζουν την αναβάθμιση υπολογιστών στη Ρωσία στα πιο πρόσφατα Microsoft Windows 10 μολονότι η αμερικανική εταιρεία έχει σταματήσει τις αναβαθμίσεις ασφαλείας για τα Windows XP και το Office 2003 από τον Απρίλιο του 2014.

Η Microsoft, από την πλευρά της, ενημερώνει στην ιστοσελίδα της ότι οι υπολογιστές που «τρέχουν» με Windows XP είναι «ευάλωτοι σε ιούς και απειλές σχετικά με την ασφάλειά τους».

Όπως σημειώνει ο Guardian τα Windows XP που κυκλοφόρησαν το 2001 ήταν το τελευταίο λειτουργικό της Microsoft για το οποίο είχε δοθεί το «πράσινο φως» από τη Ρωσική κυβέρνηση. Τα Windows 10 επιτρέπονται μόνο σε υπολογιστές που δεν περιέχουν κρατικά μυστικά -κάτι που προφανώς δεν ισχύει για τους υπολογιστές του Πούτιν.

Η Μόσχα σταδιακά φαίνεται να επιλέγει αντί για την Microsoft και την Google, το ρωσικό λειτουργικό Astra Linux αλλά και ρωσικούς browsers όπως ο Yandex για τους κρατικούς υπολογιστές.

Για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστο πόσο μεγάλη απειλή αποτελεί για την κυβερνοασφάλεια του Κρεμλίνου η επιλογή των Windows XP για τους υπολογιστές του Πούτιν, δεδομένου ότι ο πρώην αξιωματικός της KGB φέρεται να μην είναι και μεγάλος οπαδός της χρήσης του διαδικτύου το οποίο στο παρελθόν έχει αποκαλέσει «σχέδιο της CIA».

ΠΗΓΗl: protothema.gr

Translate »