ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ .. Η ποιο ενεργή σεισμική περιοχή της Ελλάδος (ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ)

Είναι ο πιο καλά γεωλογικά μελετημένος τόπος πανελληνίως και παγκοσμίως από Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Είναι ένα φυσικό εργαστήρι, ένα εκκολαπτήριο σεισμών από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Ενας τόπος με ρήγματα τέρατα στην κυριολεξία και είναι ο λόγος που για την σεισμικότητα του είναι η πιο διάσημη περιοχή :

Ο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ. Η πιο ενεργή σεισμικά περιοχή της Ελλάδας που έχει καταποντίσει κατ’επανάληψη πόλεις με μεγάλα επιφανειακά μεγέθη, έχει καταστρέψει με θαλάσσια κύματα τις περισσότερες ακτές και έχει αναγκάσει τους πάντες να τον τρέμουν για τις καταστροφές του. Στις φωτογραφίες και το εξαιρετικό αρθρο της ομάδας Greece Earthquake Prediction θα δούμε τα ενεργά ρήγματα του Κορινθιακού Κόλπου, τα βάθη του μετά την πάροδο 100αδων χρόνων και την απεικόνιση των κυριότερων σεισμών μεγέθους το λιγότερο 6R σε χάρτη απο το 1700μ.χ. μέχρι τις μέρες μας. Τέλος ένας μακρύς κατάλογος φονικών σεισμών από τη αρχαιότητα μέχρι και την σύγχρονη εποχή με την σεισμικότητα να σταματά στο έτος 1995 όπου ήταν ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στον Δυτικό Κορινθιακό,στο Αίγιο. Από τότε μέχρι και σήμερα ο Κορινθιακός Κόλπος μένει σε μικρότερα μεγέθη από 5R καί δεν ξεπερνά τους 5.5 βαθμούς.Ενδεικτικά αυτοί είναι οι εξής.
{05/11/1997-Άμφισσα-5R}
{18/01/2010-Ναύπακτος-5.1R}
{22/01/2010-Ναύπακτος-5.1R}
{07/08/2011-Ναύπακτος-5R}
{10/11/2011-Ναύπακτος-5.1R}
{22/9/2012-Ξυλόκαστρο-5R}
{21/09/2014-Πάτρα-5R}
{03/10/2014-Καλάβρυτα-5R}
{07/11/2014-Αίγιο-5.1R}
{03/12/2016-Καλάβρυτα-5R}
{31/12/2017-Σαράντι Βοιωτίας-5R}
{30/03/2019-Γαλαξίδι-5.3R}

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

373π.χ.-Ελίκη & Βούρα (6.8): Ο αρχαιότερος σεισμός που καταγράφεται σε αρχαία κείμενα και προκάλεσε τον καταποντισμό της Αρχαίας Ελίκης και του διπλανού χωριού Βούρα. Ο Παυσανίας περιγράφει ότι 7 μέρες πριν τον σεισμό τα ζώα έφευγαν για τα ψηλότερα σημεία..Ο σεισμός συγκλόνισε τον τόπο και εξαφάνισε τα πάντα από την Ελίκη και την γύρο περιοχή.Ο σεισμός όπως αναφέρει έγινε χειμώνα,νυχτερινές ώρες και το κύμα που ακολούθησε έπνιξε τα πάντα. Ήταν τόσο δυνατό που κατέστρεψε και το άγαλμα του Ποσειδώνα απο ψιλή κορφή και βρέθηκε στην θάλασσα. Ελικίωνες μετανάστες από την κάτω Ιταλία που ειδοποιήθηκαν για την καταστροφή όταν αντίκρισαν τον τόπο δεν βρήκαν ούτε έναν ζωντανό.


279π.χ.-Δελφοί (6.4): Σύμφωνα με τους Ιουστίνο,Παυσανία και Αππιανό κατά την επιδρομή του Βρέννου και της στρατιάς των Γαλατών,στην περιοχή του Παρνασσού μέρος του βουνού σχίστηκε από σεισμό και έπεσε στο Γαλατικό στρατό. Φοβερή βροχή από κοφτερές πέτρες κατρακύλησε ανάμεσά τους προκαλώντας καταστροφές. Όλη η περιοχή που κατείχε η στρατιά των Γαλάτων δονούνταν βιαίως κατά το πλείστον μέρος της ημέρας.


226π.χ.-Κυτίνιο Δωρίδας (6.4): Σε μια επιγραφή που βρέθηκε στην Ξάνθο της Λυδίας περιέχεται γράμμα από τους Δωριείς του Κιτινίου στο οποίο μνημονεύεται σεισμός και ζητούν οικονομική ενίσχυση. Στην Φωκίδα μέρος απο τα τείχη της πόλης κατέρρευσαν.


23μ.χ.-Αίγιο (6.5): Το Αίγιο υπέστη μεγάλη καταστροφή που οφείλονταν σε μεγάλη σεισμική κίνηση.Οι κάτοικοι του Αιγίου έχασαν τα πάντα και ζήτησαν βοήθεια από την Ρώμη.Σύμφωνα με τον Τάκιτο ο Τιβέριος εισηγήθηκε να απαλλαγεί το Αίγιο από τους φόρους.


61μ.χ.-Αχαία (6.3): Ο Σένεκας αναφέρει ότι ο σεισμός προκάλεσε κατάρευση πόλεων στην Αχαία και την Μακεδονία.


74μ.χ. Ιούνιος-Κόρινθος (6.3): Στις 20 Ιουνίου κατά την διάρκεια της νύχτας η Κόρινθος που ήταν η μητρόπολη της τότε Ελλάδας υπέφερε από την οργή του θεού.Ο Βεσπασιανός βοήθησε γενναιόδωρα του επιζήσαντες της Κορίνθου.Σε επιγραφή που βρέθηκε σε ανασκαφή στον Ισθμό της Κορίνθου γράφεται ότι έγιναν επισκευαστικές εργασίες στους ναούς της Ευετηρίας και της Κόρης στο Πλουτώνιο και στις σκάλες τους που είχαν μετατραπεί σε ερείπια από σεισμούς.


361μ.χ.-Δελφοί (6.8): Ο Φιλοστόργιος γράφει ότι ο Ορειβάσιος που είχε σταλεί από τον Αυτοκράτορα Ιουλιανό στους Δελφούς για να λάβει χρησμό αναφέρει ότι το παλάτι καταστράφηκε.Δεν είναι πια σωστό ότι ο Απόλλωνας έχει σπίτι και έναν θάμνο δάφνης για τους χρησμούς και μια λαλούσα πηγή.Ακόμα και το λάλον ύδορ έχει στερέψει.


521μ.χ.-Κόρινθος (6.3): Ο Μαλάλας αναφέρει ότι η Κόρινθος υπέφερε και αυτή απο σεισμούς και ο Αυτοκράτορας Ιουστίνος έδωσε ευγενική χορηγία στους κατοίκους της.


543μ.χ.-Κόρινθος (6.2): Ο Μητροπολήτης Νισίβεως (Αντιοχείας) Ηλίας στο χρονικό του αναφέρει ότι ο σεισμός κλόνισε την πόλη της Κορίνθου και κατακρήμνισε το μεγαλύτερο μέρος των τειχών της. Ο Ιουστίνος βοήθησε στην ανανέωση της πόλης και επισκεύασε τα κατερειπωμένα από τους σεισμούς τοίχοι.


551μ.χ.-Εχινός (6.8): Ο Προκόπιος ο Καισαρεύς αναφέρει ότι εκείνο τον καιρό έγιναν ασυνήθιστοι σεισμοί στην Ελλάδα οι οποίοι δόνησαν τη Βοιωτία,την Αχαία και την περιοχή γύρο απο τον Κρισαίο κόλπο (κόλπο της Ιταίας). Πολυάριθμα χωριά και 8 πόλεις ισοπεδώθηκαν ανάμεσα σ’αυτές η Χαιρώνεια,η Κορώνεια,η Πάτρα και ολόκληρη η Ναύπακτος όπου και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν.Το έδαφος άνοιξε σε πολλά μέρη και σχηματίστηκαν χάσματα.

551μ.χ.-Ναύπακτος (6.5): Σύμφωνα με τον Προκόπιο και η Αχαία δονήθηκε φοβερά.Η Πάτρα και η Ναύπακτος σωριάστηκαν στο έδαφος και χάθηκαν ζωές.
580μ.χ.-Κόρινθος (6.3): Γι αυτόν τον σεισμό δεν υπάρχουν διαθέσιμες γραπτές ιστορικές πληροφορίες. Η γέννεση του προκύπτει από ερείπια κτιρίων που βρέθηκαν σε ανασκαφή όπου βρέθηκαν νομίσματα τα οποία έχουν χρονολογηθεί.Τα νομίσματα βρέθηκαν κοντά σε σκελετούς ανθρώπων,που πιθανώς σκοτώθηκαν απο σεισμό.Τέτοια νομίσματα επίσης βρέθηκαν σε χαμηλότερα στρώματα όπου είχαν σκορπιστεί με την δόνηση από τα σημεία του σπιτιού που τα είχαν κρυμμένα για να τα προφυλάξουν από την επιδρομή των Αράβων και των Σλάβων.


996μ.χ.-Γαλαξίδι (6.8): Όπως προκύπτει από την ενθύμηση της μόνης Σωτήρος αυτός ο μεγάλος σεισμός έσεισε το Γαλαξίδι κατά την διάρκεια πειρατικής επιδρομής. Η καταστροφή ανάγκασε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη και να καταφύγουν στα γύρο νησάκια για περίπου 50 χρόνια.Όταν ξαναγύρισαν,ξανάκτισαν την πόλη από την αρχή.


1147-Γαλαξίδι (6.5): Όπως προκύπτει απο σχετική ενθύμηση από αυτόν τον φοβερότατο σεισμό έπεσαν όλες οι εκκλησίες στο Γαλαξίδι.


1300-Κόρινθος (6.0): Σε επιστολή που γράφτηκε γύρο στα 1300μ.χ. και στάλθηκε από την Χαλκίδα στη Ρώμη αναφέρεται ότι ένας Εβραίος απέδρασε από τον κύριό του στην Εύβοια και κατέφυγε στην Εβραϊκή κοινότητα της Κορίνθου.Επειδή όμως έγινε σεισμός στην Κόρινθο έφυγε από εκέι και πήγε στην Θήβα μέχρι τον θάνατό του.


1321-Θήβα (6.3): Από μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής ο σεισμός αναφέρεται πόλυ καταστρεπτικός στην Θήβα.


1402-Ξυλόκαστρο (6.8): Ο σεισμός κατέστρεψε το φρούριο και την περιοχή της Βοστίτσας (Αίγιο) κατά το μεγαλύτερο μέρος.Το οχυρό,το χωριό Διακοφτό και το βουνό όπου ήταν κτισμένα καταστράφηκαν ολοκληρωτικά και αποκλείστηκαν τα περάσματα.Το οχυρό Ζάχολη (σημερινή Ευρωστίνη) κτισμένο στην κορυφή ενός πολύ ψιλού βουνού κατέρρευσε και το βουνό σχίστηκε στα 4.Ολόκληρο το οχυρό του Ξυλοκάστρου και το βουνό πάνω στο οποίο είναι χτισμένο καταστράφηκε και αρκετοί βρήκαν θάνατο.Συγχρόνως ένα πόλύ υψηλό θαλάσσιο κύμα γεννήθηκε,μπήκε στην στεριά και κατέστρεψε την ενδοχώρα.


1580-Φωκίδα (Αγ.Ευθυμία) (6.8): Από ενθύμηση προκύπτει ότι από τον σεισμό έπεσαν πολλά σπίτια στο Λιδωρίκι,στην Άμφισσα,στην Ναύπακτο και στο Γαλαξίδι με τα περίχωρά του. Στο μαναστήρι του Σωτήρος γκρεμίστηκαν τα κελιά του και θάφτηκαν στα ερείπια πολλοί καλόγεροι. Το χωρίο Μυνιά (Αγ.Ευθυμία),καταστράφηκε εντελώς.Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και στα Επτάνησα.


1660-Μάρτιος Γαλαξίδι (6.4): ‘Οπως προκύπτει από υπενθύμιση της μονής Σωτήρος εξ’αιτίας των πειρατών και του σεισμού το Γαλαξίδι μετατράπηκε σε σωρό ερειπίων.Η εκκλησία καταστράφηκε και σκοτώθηκαν 5 πειρατές.Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη για 13 χρόνια και όταν επανήλθαν ξανάκτησαν την πόλη από την αρχή.


1703-Ναύπακτος (6.1): Από τον σεισμό κατέρρευσε μια έπαλξη και έπαθαν ζημιές μερικά τείχη του κάστρου στην Ναύπακτο.Έγινε αισθητός και σε άλλα μέρη του Κορινθιακού Κόλπου.


1714-Ναύπακτος (6.3): Ο σεισμός έγινε στις 27 Ιουλίου και κατέστρεψε εντελώς σπίτια,μέρος του διοικητηρίου και ένα τζαμί στην Ναύπακτο όπου το κάτω μέρος του κάστρου και η αποβάθρα καταστράφηκαν επίσης.Σοβαρές βλάβες προκάλεσε και στην Πάτρα,όπου ανέτρεψε κωδωνοστάσια,νάρθηκες,πολλές εκκλησίες και πολλά κτήρια.Οι πύργοι των παλατιών σχίστηκαν από πάνω μέχρι κάτω και πολλές πολεμίστρες του κάστρου κατέρρευσαν.Ένας άλλος σεισμός έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1714.


1725-Κόρινθος (6.0): Ο σεισμός κατέστρεψε τον πύργο της Κορίνθου και άλλους στις Κεχριές.


1742-Κόρινθος (6.8): Ο σεισμός κατέστρεψε τμήμα του μοναστηριού και μερικά σπίτια στην Ζάχολη. Από τα τούρκικα έγγραφα προκύπτει ότι ο σεισμός κατέστρεψε εντελώς 150 σπίτια και έβλαψε σοβαρά 52 σπίτια και 5 εκκλησίες στα Τρίκαλα Κορινθίας.Στην Κόρινθο κατέστρεψε 20 καταστήματα στην σκεπασμένη αγορά και προκάλεσε βλάβες σε τζαμιά,μιναρέδες και σπίτια.Σοβαρές ζημιές προκάλεσε σε 14 χωριά της Κορινθίας (Πύργος,Ζάχολη,Βάλτσα,Ψάρι,Κουρτέσι,Σοφικό,Χέλι ,κλπ) όπου σκοτώθηκαν μερικοί άνθρωποι και βλάφτηκαν 482 οικοδομές.Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Κεφαλονιά.


1748-Αίγιο (6.6): Ένας ισχυρός σεισμός στο Αίγιο (6.6) κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος των σπιτιών,των εκκλησιών και των πύργων.Όταν σταμάτησαν οι ισχυρές δονήσεις, η θάλασσα τραβήχτηκε και άφησε τον πυθμένα της άδειο.Μετά από αυτό εξαγριώθηκε και ανυψώθηκε τόσο που τα απέναντι βουνά της στερεάς Ελλάδας δεν φαίνονταν.Η θάλασσα όρμησε με δύναμη 2 φορές επάνω στην πόλη και την 3η φορά ξεπέρασε και τον πλάτανο του Παυσανία και έφτασε μέχρι την κορυφή του βουνού που δεσπόζει της πόλης.Το κύμα στην ακτή παρέσυρε σπίτια,αποθήκες, κοπάδια με ζώα και το τελωνείο. Χάθηκαν αρκετοί άνθρωποι ενώ όταν η θάλασσα καταλάγιασε ψάρια και όστρακα βρέθηκαν μέσα στην πόλη.Ο σεισμός έγινε αισθητός προς ανατολάς μέχρι την Κόρινθο και προς δυτικά μέχρι την Ζάκυνθο.


1753-Κορινθία (Ζάχολη) (6.1): Στην Ζάχολη (σημερινή Ευροστίνη) αναφέρεται ότι ο ισχυρός σεισμός της 23ης Φεβρουαρίου (παλαιά ημερομηνία) γκρέμισε ολόκληρο το μοναστήρι και πολλά σπίτια στην Ζάχολη. Σκοτώθηκαν άνθρωποι και ζώα στο μοναστήρι.


1754-Πελοπόννησος 15 Ιουνίου (7.0): Ο σεισμός κατέστρεψε 9 χωριά στην Πελοπόννησο ενώ σκοτώθηκαν άνθρωποι και ζώα.Στην Ναύπακτο καταπλακώθηκαν 2 χωριά από κατολίσθηση που συμπλήρωσε την καταστροφή.Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Μυτιλήνη,στην κεντρική Ιταλία και την Σικελία.


1756-Ναύπακτος (6.8): Όπως προκύπτει από Οθωμανικές πηγές ο σεισμός κατέστρεψε στην Ναύπακτο 2 τζαμιά,πύργους,τείχη και τους θόλους στις πύλες του κάστρου.Σημαντικές βλάβες προκάλεσε επίσης σε πύργους,επάλξεις και στα οχυρώματα στο Αντίρριο.Οι βλάβες επεκτάθηκαν μέχρι το Αίγιο,το Λιδωρίκι και την Άμφισσα.Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Σικελία.


1769-Κορινθιακός Κόλπος (Δεσφίνα) (6.8): Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες βλάβες στην Δεσφίνα και δημιούργησε θαλάσσιο κύμα που άφησε ψάρια στην ξηρά.Προκάλεσε βλάβες και στην περιοχή της Άμφισσας.Προκάλεσε επίσης βλάβες στο φρούριο της Ναυπάκτου και στα κάστρα του Ριου-Αντιρρίου.


1775-Κόρινθος (6.2): Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες βλάβες στην περιοχή της Κορίνθου και έγινε αισθητός στην Πάτρα και μέχρι την Ζάκυνθο.


1785-Πάτρα (6.4): Του κυρίου σεισμού προηγήθηκε στις 30 Ιανουαρίου (παλαιά ημερομηνία) στις 8 το βράδυ ισχυρός προ σεισμός (6.0),ο οποίος προκάλεσε βλάβες σε σπίτια και στο κάστρο της πόλης των Πατρών.Ο κύριος σεισμός έγινε στις 31 Ιανουαρίου και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην Πάτρα και στις γύρο περιοχές.Σκοτώθηκαν 38 χριστιανοί αλλά ο αριθμός των Τούρκων και των Εβραίων δεν είναι γνωστός.Οι κάτοικοι έμειναν έξω από τα σπίτια τους για 1 μήνα.Ο σεισμός προκάλεσε βλάβες σε Αγρίνιο και μικρές βλάβες στα Φάρσαλα ενώ έγινε αισθητός με μεγάλη διάρκεια στην Ζάκυνθο.Ένας άλλος σεισμός που έγινε στις 5 Φεβρουαρίου (παλαιά ημερομηνία)κατέστησε την οικία του Ενετού Πρόξενου ακατοίκητη.


1794-Γαλαξίδι (6.7): Ο σεισμός έγινε στις 11 Ιουνίου και άνοιξε η γη σε μια τοποθεσία κοντά στη θάλασσα στο χωριό Γαλαξίδι.Μια μεγάλη ποσότητα από νερό με κοκκινωπή λάσπη ξεπετάχτηκε και κύλησε προς τη θάλασσα.Η θάλασσα ανέβηκε σε ύψος 10 βημάτων προκαλώντας θόρυβο και υποχώρησε ξανά σ’ένα βάθος 10 βημάτων κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο και αυτό επαναλήφθηκε 3 φορές για μισή ώρα.Συνέχισε την πάνω-κάτω κίνηση για 12 ώρες αλλά με λιγότερη ένταση πριν πάρει την προηγολυμενη φυσική της θέση.Αυτό συνέβει σε ολόκληρο τον Κορινθιακό κόλπο.


1804-Πάτρα (6.4): Προηγήθηκαν 2 προ σεισμοί μετά τα μεσάνυχτα της 7ης Ιουνίου,ο πρώτος απο αυτούς προκάλεσε βλάβες στη Ζάκυνθο και ο δεύτερος έγινε πιο έντονα αισθητός στο νησί.Ο κύριος σεισμός προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην Πάτρα,και στα χωριά κατά μήκος της ακτής και φόνευσε αρκετούς ανθρώπους.


1806-Πάτρα (6.2): Ο τρομερός σεισμός κατέστρεψε την Βυζαντινή εκκλησία του μοναστηριού καθώς και την εκκλησία του Προφήτη Ηλία.Βλάβες έπαθαν επίσης η εκκλησία των Αγίων Πάντων και τα κελιά του μοναστηριού καθώς και η μονή Ομπλού (στις πλαγιές του Παναχαικού). Πολλές ρωγμές δημιουργήθηκαν στο φρούριο της Πάτρας όπου έχασαν της ζωη τους 40 άτομα.Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Αρχαία Ολυμπία.


1817-Αίγιο (6.6): Του κυρίου σεισμού προηγήθηκε ένας σεισμός αισθητός στο Αίγιο στις 13 Αυγούστου (παλαιά ημερομηνία) και ένας αισθητός σεισμός στην Πάτρα στις 20 Αυγούστου.Αμέσως πριν τον κύριο σεισμό που έγινε στις 8 το πρωί σύμφωνα με τους κατοίκους ακούστηκαν ισχυροί ήχοι και κρότοι.Ο σεισμός κράτησε ενάμιση λεπτό και κατέστρεψε τα 2/3 από τα 800 σπίτια του Αιγίου.2 εκκλησίες,τα σπίτια στο χωριό Βόβοδα. Σκοτώθηκαν 65 άνθρωποι ενώ συγχρόνως με το σεισμό η θάλασσα αποσύρθηκε σε μεγάλη απόσταση και άφησε το λιμάνι και τα πλοία αλλα στην επιστροφή της επανήλθε με δύναμη εισχωρώντας 75 m στο χαμηλότερο μέρος της πόλης και φθάνοντας ένα ύψος 11-15m στην ξηρά όπου έπνηξε 18 άτομα μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.Στην παραλία Αλυκή η ακτή σε διάφορες θέσεις κατολίσθησε στην θάλασσα και σε πλάτος 2 χλμ η ξηρά καλύφθηκε από λάσπη που βγήκε από το έδαφος.Καταστράφηκαν πολλά χωριά (Μούρλα,Ροδοδάφνη,Δάμαρη,Τέμενη κλπ).Ο σεισμός προξένησε βλάβες στη Πάτρα και έγινε έντονα αισθητός στην Ηλεία,στην Γαστούνη και στο Γαλαξίδι.Έγινε ελαφρά αισθητός στην Κόρινθο ενώ στα νησάκια Τριζόνια η θάλασσα προχώρησε 150m στην ξηρά και πλημμύρισε την ακτή του Γαλαξιδίου. Οι μετασεισμοί κράτησαν 8 ημέρες.


1831-Ναύπακτος (6.0): Όπως προκύπτει από επιστολές προς την διοίκηση ο σεισμοί συνεχίζονταν επί ένα σχεδόν μήνα και ένας από αυτούς που έγινε στις 02:30 την νύχτα στης 25 Οκτωβρίου (παλαιά ημερομηνία) ήταν φρικώδεις και τρομακτικός.Σ’όλα σχεδόν τα σπίτια της Ναυπάκτου δημιουργήθηκαν ρωγμές μέχρι τα θεμέλια και οι κάτοικοι έμειναν μέρα-νύχτα έξω από τα σπίτια τους.Έπεσαν διάφοροι τοίχοι μεταξύ των οποίων και οι τοίχοι της φυλακής του νοσοκομείου.


1858-Κόρινθος (6.5): Σύμφωνα με την λεπτομερή έκθεση του Κορίνθιου γιατρού Κούστα οι κάτοικοι στα χωριά Εξαμίλια, Καλαμάκι,Κεχριές και μερικοί στην Κόρινθο 2 ώρες πρίν τον μεγάλο σεισμό άρχισαν να ακούν αλλεπάλληλους υποχθόνιους κρότους τους οποίους θεώρησαν ότι ήταν κρότοι κανονιών απο τον Πειραιά.Λίγο πριν τις 11 το πρωί ακούστηκε θόρυβος δυνατός ο οποίος συνοδεύτηκε αμέσως από την τρομερή εκείνη δόνηση που προκάλεσε την καταστροφή της Κορίνθου των Εξαμιλίων,του Καλαμακίου,της Κουρτέσης και των χωριών Περιγιάλι,Αζίζι και Νεοχώρι. Την φρικιαστική αυτή δόνηση διαδέχτηκε ο τρομερός πάταγος των σπιτιών που πέφτανε και των βράχων που αποκόπηκαν απο το φρούριο της Ακροκόρινθου καθώς κατρακυλούσαν.Τρομερό σύννεφο από σκόνη σκέπασε την πόλη και μόνο οι κραυγές των καταπλακωμένων ακούγονταν.Τα άλογα έτρεχαν εξαγριωμένα,τα σκυλιά ούρλιαζαν και τα υπόλοιπα κατοικίδια ζώα έφυγαν και κρύφτηκαν.Από τον σεισμό 21 σκοτώθηκαν και οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν ελαφρά η βαριά.Οι σεισμοί συνεχίστηκαν και στο τέλος του Μαρτίου του ίδιου έτους ελαττώθηκαν αισθητά.Ο σεισμός ήταν αισθητός απο μαρτυρίες μέχρι και την Σύρο.
1861-Αίγιο (Βαλιμίτικα) (6.7): Το μέρος που σείστηκε περισσότερο είναι μια πεδινή λουρίδα γης παράλληλη προς τις ακτές του Κορινθιακού Κόλπου η οποία ορίζεται ανατολικά από τον ποταμό Ερασίνο και δυτικά από τον ποταμό Μεγανίτη. Επιφανειακή εκδήλωση κανονικού ρήγματος μήκους 13 km με διεύθυνση Ανατολή-Δύση άρχιζε ανατολικά του Ερασίνου και έφτανε δυτικά μέχρι το χωριό Γαρδενά. Η βόρεια πλευρά του ρήγματος (ποταμόχωστη λουρίδα πλάτους 1.5 km) αποκόπηκε απο τα βουνά και βυθίστηκε κατά 1m περίπου.Τα χωριά Βαλιμίτικα και Τρυπιά (Ελαιών) μαζί και το μοναστήρι ισοπεδώθηκαν.Τα χωριά Τέμενη,Κρόκοβα (Σελινούς),Ζευγολατιό Νικολα’ί’ικα,Ροδιά,Διακοφτό και Πούντα καταστράφηκαν.Η παραλία από τις εκβολές του Μεγανίστα μέχρι και ανατολικότερα των εκβολών του Ερασίνου καλύφθηκε από θαλάσσιο κύμα το οποίο τελικά υποχώρησε.Το θαλάσσιο κύμα εμφανίστηκε 8 μέχρι 10 sec μετά το σεισμό με 3 έως 5 καταστρεπτικές εξορμήσεις και εισχώρησε βαθιά στην πεδιάδα.Η θάλασσα έφτασε στα κανονικά της επίπεδα στις 1 το μεσημέρι.Το κύμα προσέβαλε και τις βόρειες ακτές του Κορινθιακού Κόλπου (παραλίες Σάλωνων,Γαλαξιδίου,Βιτρινίτσας).Εκέι εισχώρησε σ’ένα μέγιστο βάθος 124ων βημάτων (=93m) και ανέβηκε μέχρι ένα ύψος 6 ποδιών (=1.8m).Απο το σεισμό σκοτώθηκαν 24 άνθρωποι ενώ στο Γαλαξίδι γκρεμίστηκαν 10 σπίτια.


1870-Αράχωβα (6.8): Του κύριου σεισμού προηγήθηκε το βράδυ στις 31 Ιουλίου ισχυρός προ σεισμός ο οποίος είχε το επίκεντρό του ανατολικότερα του επικέντρου του κυρίου σεισμού που έγινε αισθητός μέχρι την Εύβοια,την Αττική και την Πελοπόννησο.Προκάλεσε σοβαρές βλάβες στον Έξαρχο, ενώ στα χωριά Γρανίτσα,Προσήλιο (Βελή) και και Ρωμαϊκό πολλά σπίτια καταστράφηκαν.Ο κύριος σεισμός έγινε 8 ώρες αργότερα την 1 Αυγούστου, (00:41) και κατέστρεψε την Αράχωβα όπου 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν.Πριν από το σεισμό παρατηρήθηκαν φωτεινά φαινόμενα στον ουρανό βόρια της Άμφισσας.Οι μετασεισμοί κράτησαν 3,5 χρόνια και 300 από αυτούς ήταν δυνατοί και ισοπέδωναν τα εξασθενημένα από τον κύριο σεισμό σπίτια.


1887-Ξυλόκαστρο (6.5): Ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση κάποιων σπιτιών ενώ άλλα σπίτια έγιναν ακατοίκητα.Βλάφτηκαν τα χωριά Ξυλόκαστρο,Κιάτο,Κοκκόνι,Νερατζιά,Θολερό,Δομίνι,Περαχώρα,Βέλο.Στην Περαχώρα από τα 350 σπίτια και τις 3 εκκλησίες μόνο 20 σπίτια και οι εκκλησίες άντεξαν ενώ στα Πίσσια μερικά πλινθόκτιστα σπίτια κατέρρευσαν.Στην απέναντι ακτή λίγα σπίτια κατέρρευσαν στην Δομβραίνα. Παρατηρήθηκε θαλάσσιο κύμα μεταξύ Ξυλοκάστρου και Συκιάς το οποίο εισχώρησε στην ξηρά 20m καθώς και κατολισθήσεις και υποχώρηση του εδάφους στο Ξυλόκαστρο και στο Κίβερι. Αναφέρθηκαν επίσης τραυματισμοί ανθρώπων ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός σε απόσταση 260km.


1888-Αίγιο (Βαλιμίτικα) (6.3): Ο σεισμός ήταν καταστρεπτικός στην Αχαία.Σχεδόν όλα τα σπίτια καταστράφηκαν τελείως στην Κουλούρα,Βαλιμίτικα,Τέμενη,Διακοφτό,Αγ.Κωνταντίνος,Αγ.Ελένη,Αγ.Αθανάσιος.Κάποια σπίτια κατέρρευσαν στο Αίγιο όπου αναφέρθηκε 1 θάνατος και 30 τραυματίες.Παρατηρήθηκαν ρωγμές και κατολισθήσεις του εδάφους στην ακτή του Αιγίου κυρίως στη ακτή που βρίσκεται η Παναγία Τρυπητή όπου το μέρος τη ξηράς βυθίστηκε στην θάλασσα.Σε απόσταση 3km από το Αίγιο το υπόγειο τηλεγραφικό καλώδιο παρασύρθηκε από υποθαλάσσια κατολίσθηση σε βάθος 360 μέτρων.Ο σεισμός κράτησε πολύ αλλά δεν ήταν βίαιος στην Πάτρα,στο Ρίο και στην Ακράτα.Παρατηρήθηκε θαλάσσιο κύμα κυρίως στο Γαλαξίδι.Η όψη της θάλασσας μετά τον σεισμό ήταν λασπώδης.Από τους μεγαλύτερους μετασεισμούς που έγιναν στις 10,11,15,16,17 και 23 Σεπτεμβρίου μερικά ακόμα σπίτια καταστράφηκαν στο Αίγιο.


1889-Αίγιο (Φτέρη) (7.0): Μερικά σπίτια κατέρρευσαν στα χωριά Φτέρη και Βέλο και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο Αίγιο,Αιτωλικό όπου 97 σπίτια έπαθαν σοβαρές βλάβες καθώς και στο Διακοφτό. Προκλήθηκαν επίσης κάποιες ζημιές στην Πάτρα όπου μια γυναίκα τραυματίστηκε.Ελαφρές βλάβες παρατηρήθηκαν στο Μεσολόγγι,Αγρίνιο όπου παρατηρήθηκε ρευστοποίηση του εδάφους και στον Αστακό καί ελάχιστες στα Καλάβρυτα,Άμφισσα και Καραβασαρά.Το μοναστήρι στην Σικυώνα έπαθε σοβαρές βλάβες.Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στο Δελβίνο,Αργυρόκαστρο,Οντράντο και στην Νότια Σικελία.


1909-Φωκίδα (6.3): Ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές βλάβες στο χωριό Δαφνοχώρι,ρηγμάτωσε τοίχους και ανέτρεψε καπνοδόχους σε Ιτέα και Αίγιο.όπου του σεισμού προηγήθηκε θόρυβος.Παρατηρήθηκαν επίσης ρωγμές στους τοίχους και ανατροπή των προς την δύση τοίχων των σπιτιών στην Αγ.Ευθυμία (Φωκίδας).Έγινε αισθητός στην Πάτρα,Άμφισσα,και Λαμία και ασθενέστερα στην Πελοπόννησο,Αθήνα και Ζάκυνθο.


1917-Ναύπακτος (6.0): Στην Ναύπακτο γκρεμίστηκαν τοίχοι και κατέρρευσαν καπνοδόχοι.Προκλήθηκε κατάρρευση μεγάλων βράχων και παρατηρήθηκαν ανωμαλίες στις παροχές των πηγών.Στα Καλάβρυτα παρατηρήθηκαν ρωγμές στους τοίχους μερικών σπιτιών.Στην Αχαία και στο Λιδωρίκι προηγήθηκε του σεισμού θόρυβος.Ο σεισμός έγινε εξαιρετικά έντονα αισθητός στην Πάτρα και το Μεσολόγγι,πόλυ έντονα αισθητός στο Αίγιο,Αιτωλίκο,Αγρίνιο,Καλάβρυτα και έντονα στον Αστακό,Υπάτη,Αράχωβα,Ιθάκη,Ιτέα,Γαλαξίδι και Λιδωρίκι.Οι δονήσεις συνεχίστηκαν για 2 μήνες ενώ προηγήθηκαν 2 ισχυροί προ σεισμοί. Ο μεγαλύτερος προ σεισμός έγινε στις 23 Δεκεμβρίου (05:39, Μ=4,9) και ο μεγαλύτερος μετασεισμός στις 9 Ιανουαρίου 1918 (12:56.Μ=5.5).
1925-Αχαία (Κάτω Κλειτωρία) (6.6): Ο σεισμος προκάλεσε ρωγμές στους τοίχους των σπιτιών στα Καλαβρύτα και στην Τρίπολη.Έγινε αισθητός σ’ολόκληρη την Πελοπόννησο,Στερεά Ελλάδα,Κρήτη,Θεσσαλία,Εύβοια,Ιόνια Νησιά και μέχρι την Κέρκυρα και τα Γιάννενα.


1928-Κόρινθος (6.3): Ο σεισμός κατέστρεψε την Νέα Κόρινθο όπου γκρεμίστηκαν η έγιναν ακατοίκητα όλα σχεδόν τα σπίτια.Κατέρρευσαν τα κτήρια των φυλακών και οι κρατούμενοι βρέθηκαν στους δρόμους,αρκετοί δε από αυτούς απέδρασαν.Καταστράφηκε εντελώς το Καλαμάκι,ενώ τα Ίσμια έπαθαν ελάχιστες βλάβες.Συνολικά καταστράφηκαν 3.000 σπίτια στην περιοχή της Κορίνθου και του Λουτρακίου και 15.000 άνθρωποι εμειναν χωρις στέγη.Σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι και 30 τραυματιστήκαν.Παρατηρήθηκαν εδαφικές ρωγμές στο χωρίο ξεροχώρι και στο Λουτράκι,αλλά η μεγαλύτερη ρωγμη παρατηρήθηκε στα Γεράνια όπου κατρακύλησαν βράχοι.Αυτή θεωρειται η 33η καταστροφή της Κορίνθου στην ιστορία της απο την κτίση της.Στο Ξυλόκαστρο ακόυγονταν υπόγειοι θόρυβοι και μικρές σεισμικές δονήσεις.Ο μεγαλύτερος προσεισμός έγινε την ίδια μέρα με την κύρια δόνηση (19:59, M=5.2).


1930-Κόρινθος (Σοφικό) (6.0): Ο σεισμος προκάλεσε τις σημαντικότερες καταστροφές στα χωριά Σοφικό και Αλμυρή καθώς και στα Αγγελόκαστρο,Αθήκια,Μακρύλογγο και Ορθόλιθο.Στους Αγίους Θεοδώρους τραυματίστηκαν 4 άτομα.Επίσης βλάβες έπαθαν τα χωριά Χιλιομόδι,Εξαμίλια,Μεγαλοχώρι.Λιγότερες βλάβες έπαθε η Αρχαία Κόρινθος,Καλαμάκι,Ίσθμια και Νέα Επίδαυρος.Στο Καλαμάκι 1 άτομο τραυματίστηκε σοβαρά και κάποιοι άλλοι ελαφρότερα.Ο μεγαλύτερος μετασεισμός έγινε στις 18 Απριλίου (01:09, Μ=4.8).


1938-Φωκίδα (Γαλαξίδι) (6.4): Στην Δαύλεια έπαθε βλάβες ο σιδηροδρομικός σταθμός.Έγινε έντονα αισθητός στο Γαλαξίδι,Βιτρινίτσα,Ανω Αγόριανη,Μεσολόγγι,Αταλάντη,Δάδί και Χαλκίδα.Επίσης έγινε αισθητός στο Αίγιο και στα Καλάβρυτα όπου προκλήθηκε πανικός μεταξύ των κατοίκων.Στη Σπάρτη ο σεισμός έγινε κυμματιστά αισθητός.


1962-Αρχαία Κόρινθος (6.8): Πρόκειται για σεισμό ενδιαμέσου εστιακού βάθους ο οποίος έπληξε την Κορινθία,Αργολίδα,Αχαία,Ηλεία,Αρκαδία και Βοιωτία όπου καταστράφηκαν 397 σπίτια ή έπαθαν μη επισκευάσιμες βλάβες.2.981 βλάφτηκαν σοβαρά και 3604 ελαφρά.Ένα (1) άτομο σκοτώθηκε και 3 τραυματίστηκαν.Ο σεισμός έγινε αισθητός σε διάφορα μέρη της Ελλάδας μέχρι το Λασίθι της Κρήτης,την Αττική,Θεσσαλονίκη και Φλώρινα.Έγινε αισθητός σε πολλά μέρη της Νότιας Ιταλίας και στο Σεράγιεβο της Γιουγκοσλαβίας.


1965-Φωκίδα (Ερατεινή) (6.4): Ο σεισμός προκάλεσε καταστροφές κυρίως στην Αχαία και την Φωκίδα.Συνολικά καταστράφηκαν ή έπαθαν μη επισκευάσιμες βλάβες 575 σπίτια ενώ άλλα 2978 έπαθαν μικρότερες ζημιές.Ένα άτομο σκοτώθηκε και 6 τραυματίστηκαν.Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τους νομούς Ηρακλείου της Κρήτης,της Κεφαλονιάς,των Ιωαννίνων,της Κοζάνης,της Εύβοιας και της Μυκόνου.Οι μεγαλύτερες εντάσεις παρατηρήθηκαν στην Κερύνεια,Τέμενη,Διακοφτό,Ροδιά,Καθολικό,Ριζόμυλο,Βαλιμίτικα και Ακράτα.Ακολούθησαν μετασεισμοί ο μεγαλύτερος από τους οποίους έγινε την ίδια μέρα με τον κύριο σεισμό (06:22, Μ=4.1).


1970-Βοιωτία (Αντίκυρα) (6.2): Ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές βλάβες στην Βοιωτία και Κορινθία.Κατέρρευσαν 2 σπίτια,170 βλάφτηκαν σοβαρά και 45 ελαφρά ενώ τραυματίστηκαν 3 άτομα.Ο σεισμός έγινε αισθητός σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως την Φλώρινα,Γιάννενα,Λακωνία και Σκύρο.Οι μεγαλύτερες εντάσεις παρατηρήθηκαν στα Αντίκυρα,Βάγια,Δαύλια,στο νομό Βοιωτίας,στο νομο Φωκίδας και Λυγιά και Ξυλόκαστρο.Προηγήθηκε ελαφρά σεισμική δόνηση την 1 Μαρτίου (19:39, Μ=3.3) και ακολουθήθηκε από πολλούς μετασεισμούς ο μεγαλύτερος από τους οποίους έγινε στις 20 Απριλίου (15:39, Μ=5.4).


1972-Κορινθία (Άνω Καλλιθέα) (6.3): Πρόκειται για σεισμό ενδιαμέσου βάθους ο οποίος προκάλεσε βλάβες στην Κορινθία,Αχαία και Αιτωλία.Κατέρρευσαν 52 σπίτια,έπαθαν σοβαρές βλάβες 54 και ελαφρότερες βλάβες 74.Τραυματίστηκε 1 άτομο.Ο σεισμός έγινε αισθητός σε διάφορα μέρη της Ελλάδος αλλά και στην Τεργέστη,Ρώμη και Μάλτα.Οι μεγαλύτερες εντάσεις παρατηρήθηκαν στην Άνω Καλλιθέα,στις Αρχαίες Κλεωνές,στους νομούς Κορινθίας και Αχαίας.


1981-Αλυκιονίδες (Περαχώρα) (6.8): Πρόκειτα για την σεισμική ακολουθία του κόλπου των Αλκυονίδων της οποία ο κύριως σεισμός της 24ης Φεβρουαρίου ήταν με μέγεθος (Μ=6.8),ο μεγαλύτερος μετασεισμός της 25ης Φεβρουαρίου (02:35, Μ=6.4) και ο δεύτερος μεγαλύτερος μετασεισμός της 4ης Μαρτίου (21:58, Μ=6.3) προκάλεσαν καταστροφές στην Κορινθία,Βοιωτία,Αττική,Φωκίδα και στην Εύβοια.Οι μεγαλύτερες καταστροφές απο τους 2 πρώτους σεισμούς προκλήθηκαν στα χωριά κοντά στις Βοριοανατολικές ακτές του Κόλπου (Πλαταιές,Καπαρέλι).Ο σεισμός αυτός (Μ=6.8) είχε πολύ σοβαρές οικονομικές αλλά και κοινωνικές συνέπειες και στην Αθήνα.Συνολικά καταστράφηκαν ή έπαθαν μη επισκευάσιμες βλάβες 22.554 οικοδομές,έπαθαν σοβαρές βλάβες 11.745 και ελαφρότερες 50.222.Σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 500.Αμέσως μετά τους 2 πρωτους σεισμούς παρατηρήθηκε επιφανειακό ίχνος του σεισμογόνου ρήγματος κατά μήκο των νότιων ακτών του κόλπου μήκους μεγαλύτερο των 15km.Σε επιστολή που στάλθηκε στο εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ στις 7/3/1981 από τον αστυνόμο της Δωρίδας κ.Ανδρέα Καλαμάτα περιγράφεται το εξής περιστατικό που συνέβει 2 ώρες πριν τον μεγάλο σεισμό.{Ιδιοκτήτης περιστεριών παρατήρησε ότι τα περιστέρια του ένα από τα οποία μόλις είχε γεννήσει αρνιόνταν να μπούν στο περιστερώνα παρότι έβρεχε,και ήταν ήδη νύχτα περίπου 9 το βράδυ.Κάθονταν περίπου 20cm μακριά από την στέγη τους.Συνήθως μαζεύονταν γύρο στο σούρουπο.Αποφάσισε τότε ο ίδιος να τα βάλει στις φωλιές τους αλλά τότε από την μία πόρτα τα έβαζε και από την άλλη αυτά έβγαιναν.Σε 2 ώρες μετά έγινε ο σεισμός}.


1992-Γαλαξίδι (5.8): Στις 18 Νοεμβρίου του 1992 σεισμός (Μ=5,8)έπληξε κυρίως την Φωκίδα και το Γαλαξίδι. Έντονα αισθητός έγινε στην Αχαΐα και την Κορινθία. Οι μεγαλύτερες εντάσεις παρατηρήθηκαν στην Φωκίδα.Δεν αναφέρθηκαν ζημίες ή τραυματισμοί.


1995-Αίγιο (6.4): Ο σεισμός κατέστρεψε το Αίγιο και προκάλεσε βλάβες στα χωριά της Αχαΐας,στα Βαλιμίτικα και στην Φωκίδα.Τρία (3) κτίρια κατέρρευσαν {μια πολυκατοικία στο Αίγιο,ένα ξενοδοχείο στα Βαλιμίτικα και μέρος του κτιρίου της Κρατικής Βιομηχανίας Όπλων, (ΕΒΟ)}.Από τα 4.367 κτίρια που ελέγχθηκαν στο Αίγιο τα 1.071 έπαθαν σοβαρές βλάβες και τα 996 ελαφρότερες βλάβες,ενώ απο τα 2.651 που ελέγχθηκαν στα χωριά τα 778 έπαθαν σοβαρές και τα 760 ελαφρότερες ζημιές.Σκοτώθηκαν 31 άνθρωποι ενώ παρατηρήθηκαν κατά μέρος της παραλίας του Αιγίου και δυτικότερα ρωγμές στο έδαφος με λίγα εκατοστά μετατόπιση.Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για θαλάσσιο κύμα μετά το σεισμό.Παρατηρήθηκε ασυνήθιστο θαλάσσιο κύμα στις 31 Δεκεμβρίου 1995 όπου εισχώρησε στην στεριά μέχρι ένα βάθος 50μ και είχε ύψος 3m.Του σεισμού είχαν προηγηθεί προ σεισμοί ο μεγαλύτερος από τους οποίους έγινε στις 28 Μαΐου (19:56, Μ=4.6) και ακολουθήθηκε από μεγάλο αριθμό μετασεισμών ο μεγαλύτερος από τους οποίους έγινε 15 λεπτά μετά τον κύριο σεισμό (03:31, Μ=5.7).

Κλείνοντας το μεγάλο αυτό αφιέρωμα θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το κύριο Xristo Ritsinia και την ομάδα Greece Earthquake Prediction για το Αρθρο & τις φωτο που μας παραχώρησαν

Plugin Kapsule Corp