ΙΤΑΛΙΑ: Το πρόγραμμα του φεστιβάλ Σαν Ρέμο 2022!

Το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο προετοιμάζεται για την 72η έκδοσή του και σήμερα ανακοίνωσε η RAI το αναλυτικό πρόγραμμα των πέντε βραδιών του. Στην πόλη των λουλουδιών της Ιταλίας, από την Τρίτη 1 έως το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου του 2022, 24 συνολικά καλλιτέχνες θα διεκδικήσουν το μεγάλο βραβείο και το δικαίωμα να εκπροσωπήσουν τη χώρα στις 14 Μαΐου στο Τορίνο στον 66ο διαγωνισμό της Eurovision.

Ήδη ο Amadeus, ο οποίος θα παραμείνει για τρίτη συνεχή χρονιά στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ, έχει αρχίσει τις επαφές με καλλιτέχνες και δισκογραφικές εταιρείες. Στόχος του να ανακαλύψει ένα λαβράκι αντίστοιχο των Måneskin, οι οποίοι έφεραν τη νίκη στην Ιταλία μετά από 31 χρόνια.

Prima serata – Τρίτη 1 Φεβρουαρίου

Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου ξεκινάει το 72ο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο. Δώδεκα από τους είκοσι τέσσερις καλλιτέχνες θα εμφανιστούν στο Teatro Ariston την πρώτη βραδιά ερμηνεύοντας τις συμμετοχές τους. Την πρώτη βραδιά η ψηφοφορία θα περιλαμβάνει μόνο τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, οι οποίοι θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:

  • Τύπος και τηλεόραση (33 % της συνολικής ψηφοφορίας)
  • Ραδιόφωνο (34 % της συνολικής ψηφοφορίας)
  • Διαδίκτυο (33 % της συνολικής ψηφοφορίας)

Στο τέλος της βραδιάς θα παρουσιαστεί η κατάταξη των δώδεκα καλλιτεχνών.

Seconda serata – Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου

Την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου θα συνεχίσει το φεστιβάλ με τη δεύτερη βραδιά. Οι εναπομείναντες δώδεκα καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν τις συμμετοχές τους, οι οποίες και θα αξιολογηθούν όπως και την πρώτη βραδιά από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, χωρισμένους σε τρεις κατηγορίες. Στο τέλος της βραδιάς θα παρουσιαστεί η κατάταξη των δώδεκα καλλιτεχνών.

Terza serata – Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου

Την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου έχουμε την τρίτη βραδιά του φεστιβάλ. Οι 24 συμμετέχοντες θα ανέβουν στη σκηνή για να ερμηνεύσουν μία ακόμα φορά τα τραγούδια τους. Αυτή τη φορά, όμως, η αξιολόγηση των συμμετοχών θα γίνει από μια δημοσκοπική επιτροπή ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος 1000 ατόμων από όλη την ιταλική επικράτεια και από την ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού. Κάθε μια από τις δύο ψηφοφορίες θα έχει βαρύτητα 50%. Στο τέλος της βραδιάς θα παρουσιαστεί η κατάταξη των 24 καλλιτεχνών.

Quarta serata – Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου

Η τέταρτη βραδιά του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη ως είθισται τα τελευταία χρόνια σε διασκευές τραγουδιών. Οι 24 διαγωνιζόμενοι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν μεγάλες επιτυχίες της ιταλικής – και όχι μόνο – μουσικής σκηνής από τις δεκαετίες των 60s, 70s και 80s. Η ερμηνεία μπορεί να γίνει είτε αποκλειστικά με τη συμμετοχή του διαγωνιζόμενου καλλιτέχνη είτε ως ντουέτο με κάποιο άλλο μεγάλο όνομα της ιταλικής σκηνής. Η ψηφοφορία των καλλιτεχνών θα γίνει ως εξής:

  • Δημοσιογραφική επιτροπή (33 % της συνολικής ψηφοφορίας)*
  • Δημοσκοπική επιτροπή (33 % της συνολικής ψηφοφορίας)
  • Τηλεοπτικό κοινό (34 % της συνολικής ψηφοφορίας)

Στο τέλος της βραδιάς θα παρουσιαστεί η κατάταξη των 24 καλλιτεχνών, όπως θα έχει προκύψει από τους μέσους όρους των προηγούμενων βραδιών.

Serata finale – Σάββατο 5 Φεβρουαρίου

Α’ Φάση

Το 72ο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο ολοκληρώνεται το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου με το Μεγάλο Τελικό. Για μια ακόμα φορά, οι 24 καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τις συμμετοχές τους στη σκηνή του Teatro Ariston. Το τηλεοπτικό κοινό και μόνο θα έχει λόγο στο αποτέλεσμα της βραδιάς. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του τηλεοπτικού κοινού, θα έχουμε την κατάταξη των 24 συμμετοχών όπως θα προκύψει από τους μέσους όρους όλων των βραδιών.

Β’ Φάση

Οι τρεις καλλιτέχνες που θα βρεθούν στις πρώτες θέσεις της τελικής κατάταξης θα προκριθούν στη δεύτερη φάση του τελικού. Μια νέα ψηφοφορία θα λάβει χώρα, με τις προηγούμενες συγκομιδές ψήφων των τριών καλλιτεχνών να έχουν μηδενιστεί. Η νέα ψηφοφορία των καλλιτεχνών θα γίνει ως εξής:

  • Δημοσιογραφική επιτροπή (33 % της συνολικής ψηφοφορίας)*
  • Δημοσκοπική επιτροπή (33 % της συνολικής ψηφοφορίας)
  • Τηλεοπτικό κοινό (34 % της συνολικής ψηφοφορίας)

Το τραγούδι που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στη νέα αυτή ψηφοφορία θα αναδειχτεί το νικήτριο του 72ου φεστιβάλ του Σαν Ρέμο.

* Να σημειώσουμε πως η δημοσιογραφική επιτροπή θεωρείται σαν ένα σώμα τόσο στην τέταρτη βραδιά όσο και στο μεγάλο τελικό. Μόνο τις δύο πρώτες βραδιές υπάρχει στάθμιση στην ψηφοφορία των δημοσιογράφων ανάλογα με το μέσο που εκπροσωπούν. 

Συμπερασματικά

Σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, εμφανώς αυξημενός είναι ο ρόλος του τηλεοπτικού κοινού στην ψηφοφορία των καλλιτεχνών. Συνολικά η γνώμη του τηλεοπτικού κοινού συνεισφέρει στο 46% του τελικού αποτελέσματος για την κατάταξη των 24 συμμετοχών. Αντίθετα, μειωμένη είναι η βαρύτητα που δίνεται στη δημοσκοπική επιτροπή, της οποίας η ψηφοφορία περιορίζεται στο 20,75% του τελικού αποτελέσματος. Τέλος, η άποψη των δημοσιογράφων αποτελεί το 1/3 του τελικού αποτελέσματος, ήτοι 33,75%. Φυσικά, όλα αυτά μέχρι τη δεύτερη φάση της τελικής βραδιάς, όπου οι ψηφοφορίες μηδενίζονται και οι τρεις πρωτοπόροι βαθμολογούνται σε νέα βάση, όπως αναφέραμε παραπάνω.

Μείνετε συντονισμένοι στο www.ogaegreece.com για όλα τα νέα και τις εξελίξεις σχετικά με το διαγωνισμό της Eurovision 2022.

[Πηγή/Φωτογραφία: RAI]

ΠΗΓΗ