Η γευση της Κυριακης:Μακαρονόπιτα με καπνιστό τυρί Μετσοβόνε

Η μακαρονόπιτα αποκτά άλλη γευστική διάσταση με την προσθήκη του καπνιστού χαρακτήρα του μετσοβόνε. 

Υλικά

  • 8 φύλλα κρούστας
  • 300γρ. πέννες ή ριγκατόνι
  • 200γρ. καπνιστό τυρί Μετσοβόνε, σε κυβάκια
  • 120γρ. φέτα τριμμένη
  • 4 αβγά χτυπημένα
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 αβγό χτυπημένο για το άλειμμα των φύλλων
  • ½ φλιτζάνι γάλα

Διαδικασία

Βράζετε τα ζυμαρικά μέχρι να μαλακώσουν ελάχιστα (για 5 λεπτά περίπου) και τα στραγγίζετε. Χωρίς να τα ξεπλύνετε με κρύο νερό τα βάζετε σε μεγάλο μπολ, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά.

Ανακατεύετε τα αβγά με τα τυριά και τα προσθέτετε στα ζυμαρικά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε ένα φύλλο σε μακρόστενο μέτριο ταψί αφήνοντάς το να εξέχει από τις άκρες. Το αλείφετε με λάδι και από πάνω στρώνετε άλλα δύο φύλλα, τσαλακώνοντάς τα για να χωρέσουν ακριβώς στο ταψί, αλείφοντας το καθένα με λάδι.

Στρώνετε το μισό μίγμα με τα ζυμαρικά ομοιόμορφα από πάνω. Στρώνετε άλλα δύο φύλλα από πάνω με τον ίδιο τρόπο αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λάδι. Ρίχνετε τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Στρώνετε άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο και φέρνετε από πάνω τις άκρες από το φύλλο που εξέχει (από το κάτω φύλλο). Το ραντίζετε με λίγο νερό και στρώνετε από πάνω το τελευταίο φύλλο διπλώνοντας προς τα μέσα τις άκρες που εξέχουν, έτσι ώστε η επιφάνεια της πίτας να είναι λεία.

Χαράζετε την επιφάνεια σε κομμάτια. Χτυπάτε το αβγό με το γάλα και περιχύνετε την πίτα. Ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Αν ροδίσει η επιφάνεια πολύ στη μέση του ψησίματος, καλύπτετε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης – Food Styling: Αντωνία Κατή

Please follow and like us:
error

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial