Ε 9 & τα μυστικά του εν έτη 2020

Γνωρίζετε ότι…

Προσόψεις ακινήτου θεωρούνται οι πλευρές, οι οποίες έχουν άνοιγμα σε δρόμο ή πλατεία( στήλη 6 στο Ε9).

Όταν λέμε άνοιγμα σε δρόμο ή πλατεία εννοούμε τις πλευρές του ακινήτου που έχουν παράθυρο, πόρτα ή προσθήκη.

Αν το ακίνητο έχει άνοιγμα σε ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου( π.χ πρασιά) και μετά από αυτόν υπάρχει δρόμος ή πλατεία, χωρίς να μεσολαβούν άλλα κτίσματα, θεωρείται ότι έχει πρόσοψη στον δρόμο ή την πλατεία.

Όταν το ακίνητο δεν έχει πρόσοψη σε δρόμο αλλά αποκλειστικά σε ακάλυπτο χώρο ή σε αίθριο ή στοά, θεωρείται τυφλό, δηλαδή χωρίς καμία πρόσοψη.

Σημαντικές παρατηρήσεις:

Μετά την κύρωση της πράξης εφαρμογής, οι προσόψεις δηλώνονται, ανεξάρτητα από το αν έχουν διανοιχθεί ή όχι δρόμοι.

Σε περίπτωση τυφλού κτίσματος, εφόσον πρόκειται περί ακινήτου, για το οποίο αναγράφονται υποχρεωτικά τα στοιχεία του οικοπέδου, το οποίο δεν είναι τυφλό, το οικόπεδο αναγράφεται σε διαφορετική γραμμή στο Ε9, ώστε να δηλωθεί η πρόσοψη του και ταυτόχρονα συμπληρώνεται και η συνολική επιφάνεια των επ’ αυτού κτισμάτων( στήλη 22 στο Ε9).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συμπλήρωση του περιβόητου εντύπου Ε9, αποτελεί μια εξίσωση για δυνατούς λύτες, καθώς απαιτεί τόσο εξειδικευμένες, τεχνικές γνώσεις, όσο και αγαστή συνεργασία μεταξύ φορολογούμενων, συμβολαιογράφων, μηχανικών, δημόσιων υπηρεσιών και λογιστών.

Η επικείμενη έλευση του περιουσιολογίου με την ταυτόχρονη δύσκολη συνθήκη της ταύτισης του μητρώου ακινήτων σε όλες τις βάσεις δεδομένων( Ε9, Κτηματολόγιο κλπ..), καθιστά την εργασία αυτή μια πραγματικά απαιτητική και επίπονη μακροχρόνια διαδικασία.

Ο βασικότερος λόγος για την αυξημένη πολυπλοκότητα της, είναι τα χιλιάδες λάθη που υφίστανται, κυρίως μετά την μετάβαση από την χειρόγραφη στην ηλεκτρονική απεικόνιση του συνόλου των περιουσιακών δικαιωμάτων στην χώρα.

Ο δρόμος λοιπόν για την ορθή απεικόνιση των ακινήτων στην χώρα μας, είναι μακρύς…και όχι στρωμένος με ροδοπέταλα..

Έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες, αλλά ακόμα είμαστε στην αρχή..

Η συνεργασία των φορολογουμένων με τους κατάλληλους επαγγελματίες, αποτελεί μοναδικό εχέγγυο, για την ομαλή μετάβαση του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα των ακινήτων..

Οπλιστείτε λοιπόν με τεράστια αποθέματα υπομονής και διαλέξτε ικανούς επαγγελματίες-συμβούλους για την οργάνωση των εκκρεμοτήτων σας, ως προς τα περιουσιακά σας στοιχεία.

Ο επανέλεγχος του Ε9 , αποτελεί μονόδρομο, είτε γίνει διά νόμου, είτε όχι…

Πηγή: ΠΟΛ 1237/2014

Σ.Κρητικός

Translate »