Επιβεβαίωση των ισχυρών φιλικών δεσμών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας

Επιβεβαίωση των ισχυρών φιλικών δεσμών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας

Οι ισχυροί φιλικοί δεσμοί μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας επιβεβαιώθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε η διακομματική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με αντιπροσωπεία Γάλλων βουλευτών των Επιτροπών Εξωτερικών, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Γερουσίας και Εθνικής Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν το Προεδρείο της επιτροπής,  κκ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Αναστάσιος Δημοσχάκης και Αναστάσιος Χατζηβασιλείου και τα μέλη κκ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Αντώνιος Μυλωνάκης και Κλέων Γρηγοριάδης. Από γαλλικής πλευράς συμμετείχαν η Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλική Εθνοσυνέλευσης, κα Françoise Dumas και τα μέλη κκ. Fabien Gouttefarde και Jean-Louis Thieriot, το Προεδρείο της Επιτροπής Εξωτερικών, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Γερουσίας, κκ. Christian Cambon, Jean-Marc Todeschini και Philippe Paul καθώς και ο Γάλλος Πρέσβης στην Αθήνα, κ. Patrick Maisonnave.

Ο κ. Γκιουλέκας αναφέρθηκε στις εξαιρετικές σχέσεις των δυο λαών και των κοινοβουλίων τους και ευχαρίστησε τους Γάλλους βουλευτές για τη διαχρονική υποστήριξη που παρέχει η Γαλλία στην Ελλάδα. Ο Έλληνας βουλευτής αναφέρθηκε στην κρίση που διέρχονται οι σχέσεις της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία εξαιτίας της επιθετικής συμπεριφοράς της γειτονικής χώρας, η οποία με τη στάση της παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα δυο κρατών μελών της Ε.Ε., της Ελλάδας και της Κύπρου. Τόνισε δε, πως η Τουρκία εργαλειοποιώντας τους πρόσφυγες προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην Ε.Ε.. Οι Έλληνες βουλευτές που συμμετείχαν στη συνάντηση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα φιλικά αισθήματα αλλά και την έμπρακτη συμπαράσταση του γαλλικού λαού απέναντι στις ελληνικές θέσεις και τόνισαν ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τις προσπάθειες της γαλλικής ηγεσίας να οικοδομηθεί μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολιτικό, οικονομικό και αμυντικό επίπεδο.

Η κα Françoise Dumas, Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς των δυο λαών οι οποίοι οικοδομούνται πάνω σε κοινές αξίες και οράματα και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από τη συνεργασία των κοινοβουλίων των δυο χωρών θα προκύψουν ορατά αποτελέσματα σε σειρά θεμάτων που απασχολούν τη Λεκάνη της Μεσογείου και ως εκ τούτου και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Christian Cambon, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Γερουσίας εξέφρασε για πολλοστή φορά τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και αναγνώρισε το δυναμισμό που επιδεικνύει η χώρα μας απέναντι στις απειλές. Στη συνέχεια πρότεινε την εμβάθυνση της συνεργασίας των Επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας με στόχο την δημιουργία ενός οδικού χάρτη άμυνας για την αντιμετώπιση των κοινών απειλών.

Και οι δυο πλευρές τόνισαν πως η κοινοβουλευτική διπλωματία μπορεί να παράγει εξαιρετικά αποτελέσματα και συμφώνησαν η συνεργασία των ως άνω επιτροπών να αποκτήσει μόνιμο κα τακτικό χαρακτήρα.

ΠΗΓΗ

Translate »