Ενόψει ενδεχομένου εκτάκτου φυσικού φαινομένου, συνεδρίασε το Τοπικό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεγαρέων

Ενόψει ενδεχομένου εκτάκτου φυσικού φαινομένου, σύμφωνα με προειδοποιήσεις της ΕΜΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την τρέχουσα εβδομάδα αφ’ ενός και του επερχόμενου χειμώνα αφ’ ετέρου, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης προσκάλεσε, σε συνεδρίαση το Τοπικό Συντονιστικό Οργανο (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεγαρέων με τηλεδιάσκεψη και συζήτησαν επί δίωρο σχετικά με την προηγηθείσα αντιπυρική περίοδο και τα συμπεράσματα από τον τρόπο αντιμετώπισης των μεγάλων πυρκαγιών στα όρη Γεράνεια και Πατέρας αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για προστασία των πολιτών από τα ενδεχόμενα έκτακτα καιρικά φαινόμενα (πλημύρες κλπ).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του Δημάρχου, ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία κ. Κώστας Φυλακτός, ο κ. Ευάγγελος Γκιώνης, Υποστράτηγος ε.α, άμισθος Ειδικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεγαρέων, ο κ. Κώστας Κάμπαξης, Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μεγαρέων, ο κ. Δημήτρης Πρωτόπαπας, Αναπληρωτής Διευθυντής Κ.Α.Π.Ε.Σ του Δήμου, ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου στο Γραφείο Επικοινωνίας του Δήμου κ. Γιάννης Γκίνης, η κ. Ελένη Τανή Διευθύντρια των Υπηρεσιών Υγείας & Προνοίας του Δήμου Μεγαρέων, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας των Μεγάρων Αντιπύραρχος κ. Δημήτριος Καϊάφας, ο Υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μεγάρων κ. Εξαρχος Γεώργιος, ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Μεγάρων κ. Ανδρέας Σελλάς, η Δασάρχης Μεγάρων κ. Σωτηρία Φράγκου, εκπρόσωπος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Ταξίαρχος κ. Μπαμπαλούκας Ανδρέας, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης ΠολιτικήςΠροστασίας Δυτικής Αττικής κ. Χαχλάκης Αναστάσιος και Σκεμπέ Βασιλεία, ο κ. Νικόλαος Καστρίτης εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, οι κ.κ. Δημήτριος Πατράκης και Ανδριάκος Γ. εκ μέρους της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Αττικής, ο κ. Αντωνάκος εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο Ταξίαρχος κ. Βασίλειος Κωστούλας, Διοικητής Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής.

Επίσης ο Ταξίαρχος κ. Λάσκος, Διευθυντής Τροχαίας Αττικής, οι Λιμενάρχες Μεγάρων και Κορίνθου κ. Μηδιάτης Δημήτριος και Παναγιώτης Κοντός, εκπρόσωποι Ομάδας Εθελοντών Μεγαριτών κ. Κιτσαή Μαρία και Δανιήλ Κουτουλίδης, ο κ. Δημήτριος Δάλλας, Δημοτικός Σύμβουλος εκπρόσωπος του Κυνηγετικού Συλλόγου Μεγάρων, ο κ. Μπιμπίκος Μ. εκπρόσωπος του Συλλόγου Αλεποχωρίου.

Μετά τη σύσκεψη ο κ. Σταμούλης δήλωσε:

« Σήμερα είναι η διεθνής ημέρα μείωσης φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με έκτακτα δελτία επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που εξέδωσε η ΕΜΥ και τις προειδοποιήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναμένεται σφοδρή κακοκαιρία με έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή μας μέχρι την προσεχή Κυριακή και θα πρέπει όλοι μας να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα με δεδομένο ότι απειλούνται σοβαρά οι καμένες περιοχές του Αλεποχωρίου και της Κινέτας.

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου είναι έτοιμος τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε οχήματα και μηχανήματα. Ανησυχούμε και επαγρυπνούμε ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες πυρκαγιές.

Μένουμε σε εγρήγορση, σε επιφυλακή και είμαστε συντονισμένοι με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής , την Πυροσβεστική, το Στρατό, το Δασαρχείο, την Αστυνομία και την Τροχαία και τις εθελοντικές ομάδες και με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε την όποια έκτακτη κατάσταση.

Το γεγονός αυτό ελπίζω να περάσει σύντομα κι ανώδυνα. Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε σε συναγερμό.»

Ετσι λοιπόν συνιστάται σε όλους, από το βράδυ απόψε μέχρι την Κυριακή 17 Οκτωβρίου:

1.- Να αποφεύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.

2.- Να ελέγξουν αν στις ταράτσες οι υδρορροές είναι βουλωμένες.

3.- Οσοι βρίσκονται σε περιοχές, που έχουν πλημυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ρέματα και χειμάρους να αποφεύγουν να παραμένουν σε υπόγειους και ημιϋπόγειους χώρους .

6.- Μην επιχειρούν να διασχίζουν για κανένα λόγο χείμαρους, ρέματα ή δρόμους, που έχουν πλημυρίσει πεζοί ή με όχημα, για κανένα λόγο.

7.- Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι πολίτες να φροντίσουν να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

8.- Μην μετακινούνται σε δασικές περιοχές και κυρίως στις καμένες.

Σε περίπτωση ανάγκης επικοινωνείστε με τα τηλέφωνα του Δήμου:

Δημαρχείο Μεγάρων: 22960 81841

Νέα Πέραμος: 22960 32640

Γραφείο Τοπικής Κοινότητας Κινέτας: 22960 65487