ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – Καταστροφές στις καλλιέργειες βερίκοκου από τον παγετό στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας

Δημοσιεύουμε ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 5657/05-04-2021 σχετικά με το θέμα «Καταστροφές στις καλλιέργειες βερίκοκου από τον παγετό στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας» και την απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

ΕΡΩΤΗΣΗ Αντώνη Μυλωνάκη, Βουλευτή Α’ Ανατολικής Αττικής
Προς Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Καταστροφές στις καλλιέργειες βερίκοκου από τον παγετό στον Άγιο βασίλειο Κορινθίας
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με παραγωγούς βερίκοκου του Αγίου Βασιλείου Κορινθίας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του διαδικτύου, ο παγετός και οι πρόσφατες χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες βερίκοκου, που ήταν σε φάση ανθοφορίας, στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε να παρέμβετε καταλλήλως, έτσι ώστε ο ΕΛΓΑ να επέμβει άμεσα και να διεξάγει τις δέουσες ενέργειες διαπίστωσης και καταγραφής, με σκοπό την έγκαιρη και πλήρη αποζημίωση των ζημιών προς τους σχετικούς καλλιεργητές, που επέφεραν οι πρόσφατες πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στις καλλιέργειες βερίκοκου του Αγίου Βασιλείου Κορινθίας;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Α. Μυλωνάκης, σας πληροφορούμε τα εξής:
Το φαινόμενο του επαναλαμβανόμενου παγετού, που έπληξε φέτος διάφορες περιοχές ανά την Επικράτεια, ήταν πρωτόγνωρο και δικαιολογημένα προκάλεσε την ανησυχία των αγροτών μας για τις ζημιές που θα προκαλέσει στις καλλιέργειες και κατ’ επέκταση στο εισόδημα τους.
Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού, έσκυψε πάνω από το πρόβλημα με ευαισθησία και πολιτική βούληση για εξεύρεση άμεσης λύσης.
Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε περιοχές και βρέθηκε σε χωράφια που έχουν πληγεί από τον παγετό, αρχικά στις 17.4.2021, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιος Λιβανός συνόδευσε τον Πρωθυπουργό σε περιοχές της Κορινθίας και στη συνέχεια στις 22.4.2021, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Οικονόμου επισκέφθηκε περιοχές της Αρκαδίας.
Θέση του Υπουργείου είναι, ο επαναλαμβανόμενος παγετός, ακραίο καιρικό φαινόμενο, μοναδικό για τα δεδομένα της Χώρας μας τα τελευταία 15 χρόνια, να αντιμετωπιστεί μέσα από το πλαίσιο του ΕΛΓΑ, με όποια κρατική αρωγή χρειαστεί, με νομιμότητα και αποτελεσματικότητα.
Επιπλέον, η Πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει αναλάβει πρωτοβουλία  επικοινωνίας   και συνεργασίας, με τους ομόλογους Υπουργούς των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, που και αυτές επλήγησαν από τους πρόσφατους παγετούς, ώστε να υπάρξει κοινή διεκδίκηση εξεύρεσης κονδυλίων για αποζημιώσεις τέτοιων φαινομένων.
Σκοπός του Υπουργείου είναι να καλύψει με ταχύτητα, αμεσότητα και δικαιοσύνη τις ζημιές που προκάλεσε στους έλληνες παραγωγούς και αυτή τη φυσική καταστροφή.
Τα συνεργεία του ΕΛΓΑ βρέθηκαν αμέσως στις πληγείσες περιοχές για την έγκαιρη και δίκαιη αποτύπωση της ζημιάς. Προς περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα, σας διαβιβάζουμε το με αριθμ. πρωτ. . 3343/12/4/2021/13-4-2021 έγγραφο του ΕΛΓΑ.
Translate »