ΔΩΡΕΑ Στο Μουσείο Περαχώρας πιστό αντίγραφο της Θαυματουργής εικόνας “Παναγίας της Αρβανίτισσας”

Με περισσή συγκίνηση και δέος, πραγματοποιήθηκε η παράδοση ‐παραλαβή της εικόνας της Παναγίας της Αρβανίτισσας στο Λαογραφικό Μουσείο της Περαχώρας. Ηδωρεά στο μουσείο έγινε από την κυρία Βασιλική Πούλου
Πρόκειται για πιστό αντίγραφο της θαυματουργού εικόνας που αγιογραφήθηκε στην Ι.Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους Ανακαλύφθηκε από τρεις ασκητές στα χρόνια του Βυζαντίου στις αρχές του 11ου αιώνα στη Χίο!
Η εικόνα ανήμερα της εορτής της 26 Ιουνίου ημέρα Κυριακή, θα βρίσκεται στον ιερό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Περαχώρας για προσκύνημα.

Η ιστορία της εικόνας

“Η Παναγία η Αρβανίτισσα συνδέεται με τη Χίο. Τον 11ο αι. μ.Χ. δυό ασκητές από τη Χίο δέχονται αποκάλυψη από τη Θεοτόκο ότι ο άρχοντας Κωνσταντίνος Θ΄ ὁ Μονομάχος, που ήταν εξόριστος στη Λέσβο, επρόκειτο να γίνει αυτοκράτορας. Πηγαίνουν τότε στον εξόριστο και του προφητεύουν το μέλλον του. Του ζητούν ακόμη, όταν στεφθεί βασιλιάς, να χτίσει στη Χίο μια Μονή προς τιμήν της Παναγίας, γιατί η ίδια το παρήγγειλε. Ο Κωνσταντίνος υπόσχεται. Κι όταν γίνεται αυτοκράτορας, εκπληρώνει το τάμα του.

Στέλνει στη Χίο από την Κωνσταντινούπολη τους καλύτερους πετράδες (χτίστες) της αυτοκρατορίας, τους Αρβανίτες από τη Βόρειο Ήπειρο, για να χτίσουν τη Νέα Μονή. Οι πετράδες αυτοί εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη Χίο με τις οικογένειές τους και δημιούργησαν τέσσερα αρβανιτοχώρια (Καρυές κ.ά.). Στο πέρασμα των αιώνων, οι απόγονοί τους, άνθρωποι φτωχοί και θεοσεβείς, έβλεπαν σε οπτασίες και οράματα την Παναγία σαν μια λυγερόκορμη κοπέλα με αρβανίτικη φορεσιά να περιδιαβαίνει τις κορυφές και να τους δίνει κουράγιο στον αγώνα της επιβίωσης.

Την ονόμασαν Παναγία Αρβανίτισσα· και όταν το 1905 βρέθηκε ένα εικόνισμα της Παναγίας στην περιοχή –ακόμη ήταν Τουρκοκρατία στο νησί– έχτισαν στις Καρυές της Χίου κρυφά, με αφάνταστη ταλαιπωρία, αφού τότε δεν επιτρεπόταν η ανέγερση ναών, ναό προς τιμήν Της. Η Παναγία η Αρβανίτισσα από τότε τους προστάτεψε από τους Τούρκους, από τους Ιταλούς αλλά και σε κάθε περίσταση”