ΔΗΛΩΣΕ ΤΟ & ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΑΠ !Κρίσιμες ερωτήσεις, για την δήλωση τ.μ για την αποφυγή επιπλέων ΤΑΠ

Κρίσιμες ερωτήσεις, για την δήλωση τμ (κτισμάτων & οικοπέδων) στην πλατφόρμα Κεδε των δήμων,για την αποφυγή επιπλέων ΤΑΠ .

Είμαι ιδιοκτήτης ενός εντός σχεδίου υπό απαλλοτρίωση οικοπέδου που ανήκει στον Δήμο (πχ Πατρέων).Το ακίνητο έχει δηλωθεί κανονικά στο Ε9 και στο πεδίο “Είδος εμπράγματου δικαιώματος οικοπέδου” έχει δηλωθεί ο κωδικός 13( δηλ. ότι βρίσκεται σε καθεστώς υπό απαλλοτρίωσης από τον δήμο). Το υπό απαλλοτρίωση οικόπεδο θα πρέπει να δηλωθεί στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ;

Κάθε αλλαγή δικαιώματος επί του ακινήτου π.χ από ψιλή κυριότητα σε πλήρη κυριότητα , σε επικαρπία , δεν μπορεί να δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Απαιτείται επίσκεψη στον δήμο. Επίσης μόνο στον δήμο θα βγάλουν άκρη οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς υπό απαλλοτρίωσης και αυτό γιατί η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ προσφέρει μόνο επιλογές:

  1. Πλήρης κυριότητα
  2. Επικαρπία ή οίκηση

Είμαι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος στο οποίο έχω τακτοποιήσει έναν ημιυπαίθριο χώρο 15 τ.μ , ο οποίος δεν έχει δηλωθεί στον δήμο, Στο διαμέρισμα έχω 50% την πλήρη κυριότητα και το υπόλοιπο 50% ανήκει στη σύζυγο μου.Θα πρέπει να υποβάλουμε και οι δύο δήλωση για τον τακτοποιημένο ημιυπαίθριο χώρο;

Όχι. Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα ( πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία ). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη .

Τα οικόπεδα θα πρέπει να δηλωθούν στους δήμους;

Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού: δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στον δήμο καθώς επιβαρύνονται με ΤΑΠ.

Μπορώ να δηλώσω διαφορά μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου;

Η δήλωση μπορεί να αφορά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Κάθε μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο θα πρέπει να δηλωθεί σε ξεχωριστή σειρά.

Τα τ.μ στο Περιουσιολόγιο (Ε9)είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στον ΔΕΔΔΗΕ. Μπορώ να κάνω δήλωση μέσω της πλατφόρμας;

Αν τα τετραγωνικά μέτρα του Περιουσιολογίου (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στον ΔΕΔΔΗΕ, η δήλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Η διαφορά θα εμφανίζεται αρνητική. Αν όμως τα τετραγωνικά μέτρα της δήλωσης είναι λιγότερα από ό,τι στο Περιουσιολόγιο (Ε9), η δήλωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο δήμο.

Η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει την 31.8.20