Αυτά είναι τα Δέντρα που αντέχουν στις Πυρκαγιές !

SAMSUNG CSC

Αντιπυρική προστασία με δέντρα που αντιστέκονται στην φωτιά. Μια εκδοχή που σίγουρα θα πρέπει να εξετασθεί και να εφαρμοσθεί εκει οπου ενδεικνύεται απο τους ειδικούς επιστήμονες. Κάνοντας μια ερευνα έπειτα απο τις καταστροφικότατες Πυρκαγιές που πλήττουν την χώρα μας, αφαιρώντας ζωές, καταστρέφοντας περιουσίες, και εξαφανίζοντας για πολλά χρόνια το Δασικό πλούτο, διαπιστώσαμε πως υπάρχουν δέντρα τα οποία μπορούν να “αντισταθούν λόγω της φύσης τους στην Πυρκαγιά”

Και για να μην παρεξηγηθούμε εννοούμε πως αυτά τα δέντρα είναι δύσκολο εως πολύ δύσκολο να παραδοθούν στις φλόγες οπως για παράδειγμα τα “ΠΕΥΚΑ”

Βελανιδιές και Ακακίες

Χαρίζουν δροσιά και δεν μεταδίδουν τη φωτιά πολύ γρήγορα. Πλατύφυλλα είδη δέντρων και θάμνων, βελανιδιές, ακακίες, κουμαριές, πικροδάφνες θα μπορούσαν να φυτευτούν στις λεγόμενες ζώνες μείξης δάσους πόλεων και οικισμών. Τα δέντρα αυτά δεν μεταδίδουν τη φωτιά σε μεγάλη απόσταση, όπως συμβαίνει με τα κουκουνάρια των πεύκων. Και μπορούν να δημιουργήσουν ένα είδος αντιπυρικής ζώνης, ένα «πράσινο φράγμα», προκειμένου να μην επεκτείνεται εύκολα η πυρκαγιά στον οικιστικό ιστό ή και σε διπλανά δάση.

Κουμαριά

Oι κουμαριές είναι φυτά που αντέχουν στις πυρκαγιές. Η κουμαριά είναι ανθεκτική στη φωτιά και αυτό της δίνει ένα πλεονέκτημα να χρησιμοποιηθεί σε αναπλάσεις εκτάσεων. 
Το ύψος της φτάνει τα 3 μέτρα και είναι πολύ ανθεκτικό φυτό, αφού επιδεικνύει εξαιρετική αντοχή, ακόμα και στις πυρκαγιές! Μετά τη φωτιά «πετάει» αμέσως νέα, άφθονα βλαστάρια κι έτσι προστατεύονται τα εδάφη από τη διάβρωση της βροχής.

Χαρουπιά 

Εμποδίζει την εξάπλωση της φωτιάς, αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει με το πεύκο και είναι κατάλληλη για αναδασώσεις. Και όσο και αν ο εμπορικός ρόλος της χαρουπιάς στις μέρες μας έχει υποβαθμιστεί, ο περιβαλλοντικός της ρόλος είναι σπουδαίος γιατί μπορεί να επιβιώνει σε άγονα και ξηρικά ασβεστολιθικά εδάφη. Πολλές περιοχές οφείλουν στη χαρουπιά το πράσινο χρώμα τους, ενώ συγχρόνως το πλούσιο ριζικό της σύστημα συγκρατεί και προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση. Η χαρουπιά μπορεί να καλύψει εγκαταλελειμμένες ή άγονες και θαμνώδεις εκτάσεις, ακόμη και βραχώδη εδάφη.

Οι αναδασώσεις στις καμμένες εκτάσεις μπορούν να σταματήσουν τις διαβρώσεις, να αλλάξουν τη φυσιογνωμία των περιοχών, να δώσουν νέες δυνατότητες και να κάνουν τα μέρη πιο ελκυστικά για τους επισκέπτες.