‘Ακης Τσελέντης – Ξεκινά η διαδικασία δοκιμών (seismic early warning) για την περιοχή του Ανατ. Κορινθιακού

Ξεκινά η διαδικασία δοκιμών (seismic early warning) για την περιοχή του Ανατ. Κορινθιακού όπου έχει εγκαταστήσει το απαιτούμενο ειδικό δίκτυο ενώ αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκε το δίκτυο Κεντρικού Ιονίου- Δυτ. Πατραϊκού, αναφέρει ο Διευθυντής του Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθηγητής κύριος Ακης Τσελέντης,

Αυτές τις ημέρες θα ερθει σε επαφή με την περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος για την τη κάλυψη του Δυτικού Κορινθιακού για να καλύψουν και την Πάτρα (σχολεία, νοσοκομεία, γέφυρα και διάφορες υποδομές).

Ας δούμε ομως ποια ειναι τα πλεονεκτήματα του συστήματος (seismic early warning)


ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ
1) Αποφυγή φαινομένων πανικού μαθητών με ότι αυτό συνεπάγεται
2) Ύπαρξη ικανού χρόνου μέχρι να καταλάβουν τον σεισμό για κάλυψη
3) Ο εκπαιδευτικός γνωρίζει εκ των προτέρων (με μήνυμα στο κινητό του) αν πρόκειται για
ισχυρό επικίνδυνο σεισμό η όχι. Στην περίπτωση ασθενούς σεισμικής δόνησης είναι μια ευκαιρία με πραγματικές συνθήκες να γίνει μια αντισεισμική άσκηση σε περίπτωση αναμενόμενου ισχυρού σεισμού ηρεμεί τους μαθητές και μετά την λήξη των δονήσεων βγαίνουν συντεταγμένα στο προαύλιο
4) Θα υπάρχει πληροφοριακή οθόνη με χάρτη στο Γραφείο του Δ/ντη και το Δήμο
5) Θα ηχεί σειρήνα
6) Θα σταματούν τα ανσασέρ σε όροφο
ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Τοποθετούνται ειδικά όργανα κοντά στα πιθανά μεγάλα ρήγματα που μπορούν προκαλέσουν. σεισμούς που θα επηρεάσουν τη σχολική μονάδα. Σε περίπτωση σεισμού στο κάθε ρήγμα υπολογίζεται μέσω ειδικού λογισμικού από τα πρώτα δευτερόλεπτα της κίνησης το μέγεθος του σεισμού και με ραδιοκύματα ενημερώνονται τα κινητά των εκπαιδευτικών για τον αναμενόμενο χρόνο άφιξης των σεισμικών κυμάτων, το μέγεθοσ του σεισμού και το επίπεδο επικινδυνότητα (Α=Ασθενής, Μ=Μέτριος, Ι=Ισχυρός) των αναμενόμενων σεισμικών κυμάτων στη θέση του σχολείου.
Η όλη μεθοδολογία βασίζεται στην διαφορετική ταχύτητα των επικίνδυνων εγκάρσιων σεισμικών κυμάτων (2-3 Χμ/δευτερόλεπτο) και των Ραδιοκυμάτων Προειδοποίησης (300,000 Χμ/ δευτερόλεπτο).
Με μία μικρή επέκταση του προγράμματος θα μπορούσε να εφαρμοστεί το σύστημα στα Νοσοκομεία και και άλλα Δημόσια κτίρια αλλά μόνο για την περίπτωση ισχυρών σεισμών. Αυτό έχει μεγάλες εφαρμογές γιατί ειδοποιούνται τα χειρουργεία, μπαίνουν οι γεννήτριες μπροστά, τίθεται σε ετοιμότητα η πυροσβεστική κλπ.

Translate »