ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ – Νέοι ορίζοντες για οικονομική αναβάθμιση της περιοχής αλλά και αλλαγές στην κοινωνική ζωή του τόπου

Η είδηση της αγοραπωλησίας του πάλαι ποτέ κραταιού ξενοδοχείου στην είσοδο της Πόλης των Αγίων Θεοδώρων γέμισε με ελπίδες τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και φυσικά τους κατοίκους της. Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση και σίγουρα νέες προοπτικές & ελπίδες προβάλουν για την οικονομική αναβάθμιση της περιοχής.

Στο Θέμα αυτό πριν από λίγες ημέρες ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων Γ. Γκιώνης αφου επισκέφτηκε για να δει απο κοντά τις εργασίες μαζί με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου ανέφερε:

“Είναι γεγονός….. ένας πολύ μεγάλος όμιλος BROWN HOTEL…. ξεκίνησε την ανακαίνιση ώστε να προλάβει το καλοκαίρι του 2021… Ακτή Χανικιαν στους Αγίους Θεοδώρους… ο Meni Weitzman μαζί με την ομάδα του μου παρουσίασε το μεγάλο σχέδιο για την ανακαίνιση .”

Με αφορμή την τρέχουσα αυτή κατάσταση που αλλάζει αρδην το επιχειρηματικό τοπίο στη Πόλη των Αγίων Θεοδώρων, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίων Θεοδώρων Νικος Θεοδοσάκης εξέφρασε την αποψη του σχετικά με το πως θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια η επιχειρηματική αλλα και η κοιωνική ζωή των συμπολιτών του.

“Νέες προοπτικές ξεπροβάλλουν στον ορίζοντα στον τομέα του τουρισμού στην πόλη των Αγίων Θεοδώρων με την αναμενόμενη λειτουργία του ξενοδοχείου που πουλήθηκε πρόσφατα και προορίζεται να λειτουργήσει μετά τις εργασίες που έχουν ξεκινήσει , πιθανόν στην κατηγορία των 5* όπως ακούγεται.

Μια ακόμη φήμη που δεν ξέρω κατά πόσο ευσταθεί είναι ότι πουλήθηκε και ένα γειτονικό κτίριο στο αναφερόμενο ξενοδοχείο που προορίζονταν για ξενοδοχείο και αυτό αλλά πάνω από 20 χρόνια σχεδόν έχει μείνει στα μπετά μόνο .

Η δημιουργία λοιπόν δύο ξενοδοχείων στην ανατολική είσοδο της πόλης και η ύπαρξη ενός ακόμη ξενοδοχείου (και αυτού στην ανατολική πλευρά ) ήδη σε λειτουργία, αναβαθμίζει την πόλη των Αγίων Θεοδώρων.

Μέσα σε έναν χρονικό ορίζοντα περίπου 5-7 ετων ” κέντρο” της πόλης (από πλευράς κίνησης) πιθανόν θα μεταφερθεί ανατολικά στην περιοχή κοντά στα δύο αυτά ξενοδοχεία . Η “αγορά” από την εμπορική άποψη λογικά θα παραμείνει γεωγραφικά στο σημείο που είναι σήμερα χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σταδιακά νέα καταστήματα να ανοίγουν πλησιέστερα στα δύο αυτά ξενοδοχεία και ενιαία η όλη κίνηση της πόλης – κινητικότητα να μεταφερθεί ανατολικά, στην περιοχή κοντά στα δύο αυτά ξενοδοχεία .

Η λειτουργία των δύο αυτών ξενοδοχείων στην ανατολική πλευρά της πόλης πιθανόν να αυξήσει μελλοντικά την ανοικοδόμηση στην περιοχή κοντά στα δύο αυτά ξενοδοχεία και την γειτονική περιοχή.

Η ζήτηση για καταστήματα κοντά στα δύο αυτά ξενοδοχεία κυρίως στον τομέα παροχής υπηρεσιών ,μαζικής εστίασης, διασκέδασης, πιθανόν θα φέρει την ανοικοδόμηση των ελεύθερων ως τώρα κοντινών οικοπέδων σε κτίρια τύπου άνω όροφοι κατοικίες και τα ισόγεια διαμορφωμένα σε καταστήματα .

Πιθανόν λόγω της εξυπηρέτησης των ενοίκων των ξενοδοχείων μια νέα στάση ταξί να δημιουργηθεί χωροταξικά ανάμεσα στα δύο ξενοδοχεία . Πιθανόν στον τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων να ανοίξει κατάστημα κοντά στον χώρο των δύο ξενοδοχείων.

Ο τουριστικός χαρακτήρας της πόλης που θα τονιστεί και θα ξαναγίνει έντονος όπως πριν από δεκαετίες θα επιδράσει λογικά στην αύξηση του πληθυσμού της πόλης μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα περίπου 10-15 ετών.

Η πληθυσμιακή αύξηση της πόλης ίσως δεν θα είναι πάρα πολύ μεγάλη , αλλά θα είναι εμφανής η διαφορά μεταξύ του χαρακτήρα της κωμόπολης που θα μένει σταδιακά πίσω για να ρθει ο χαρακτήρας της μικρής πόλης.

Η αύξηση των μόνιμων κατοίκων της πόλης ίσως θα αυξήσει σε ελεγχόμενο βαθμό και την προσέλευση μαθητικού πληθυσμού στις σχολικές μονάδες της πόλης.

Η κατανάλωση του νερού είναι ένας ακόμη τομέας που θα επηρεαστεί με αυξητική τάση μιας και η καλοκαιρινή περίοδο με την αυξημένη παρουσία πληθυσμού λόγω των επισκεπτών στα ξενοδοχεία , παραθεριστών στα εξοχικά και μόνιμων κατοίκων.

Η προσέλευση επισκεπτών τους θερινούς μήνες για μπάνιο στην παραλία των Αγίων Θεοδώρων και στην παραλία στα “Πευκάκια” θα δημιουργεί το αδιαχώρητο στην ανατολική πλευρά της πόλης γειτονικά στα δύο ξενοδοχεία και αυξημένη ζήτηση χώρου παρκαρίσματος.

Ο τομέας του συνεδριακού τουρισμού δεν ξέρω κατά πόσο θα εμφανιστεί στην πόλη ωστόσο η αυξημένη πλέον δυνατότητα φιλοξενίας στην πολη με ένα ήδη σε λειτουργία ξενοδοχείο και δύο που αναμένεται να δημιουργηθούν ( σύνολο δηλαδή 3) σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση 1 ώρας από την Αθήνα και τον τουριστικό χαρακτήρα , έχει τουλάχιστον θετικές βάσεις .

Ομοίως η φιλοξενία αθλητικών γεγονότων μιας και υπάρχουν ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις στην πόλη. Πέρα από τις ανοικτές και τις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης η εκμετάλλευση του μεγάλου θαλάσσιου μετώπου της πόλης μπορεί να εκμεταλλευτεί για την διενέργεια θαλάσσιων αθλητικών αγώνων – σπορ.

Παρόμοια στον ορεινό όγκο των Γερανείων στην βόρεια πλευρά της πόλης μπορεί να γίνει το ράλλυ Ακρόπολις ή αγώνες μοτοσυκλέτας ανώμαλου δρόμου και η διαμονή των αθλητών και των συνεργείων στα ξενοδοχεία της πόλης.

Το σίγουρο είναι ότι σε 20 χρόνια περίπου η ανατολική πλευρά της πόλης θα έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό εμφανισιακά και λογικά οι αλλαγές αυτές έμμεσα θα επιφέρουν αλλαγή και στην συνολική εικόνα της πόλης .”

Translate »